Újabb észak-koreai rakétakísérlet – az ENSZ szankciók ellenére

Pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa egyhangúlag újabb szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen a rakéta- és atomprogram miatt. Ennek ellenére a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam újabb rakétakísérletet hajtott végre.

Föld-tenger rakétáról lehetett szó – jelezte a hadügyminisztérium szóvivője Szöulban. Japánban a külügy szóvivője megengedhetetlen provokációról beszélt, de ugyanakkor hozzátette: közvetlen veszély nem fenyegette a szigetország biztonsági érdekeit. Öt héten belül ez már a negyedik rakétakísérlet. Köztük volt egy olyan is, mely abba a tengeri zónába csapódott be, melyet Japán már fontosnak tart a saját biztonsága szempontjából. Súlyosbította azt a provokációt, hogy Észak-Korea akkor közölte: az ifjú diktátor maga is ott volt a rakéta kilövése pillanatában a támaszponton.

Észak-Koreát az USA közvetlen katonai akcióval fenyegette meg, ha folytatja a kísérleteket, melyek veszélyeztetik az egész térség biztonságát. Közben Washington és Peking állandóan egyeztet, mert Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese. Már a kínaiaknak is elegük van az észak-koreai kísérletekből, ezért ők is megszavazták a szankciókat. Mint ahogy betartják azt az ígéretüket is, hogy nem veszik át Észak-Korea legfőbb exportcikkét: a kőszenet. Így akarják nehéz helyzetbe hozni Észak-Koreát, mely nemzeti jövedelme nagyrészét katonai célokra fordítja, miközben lakosságának többsége nyomorog.

Az ENSZ mostani szankciói 24 olyan észak-koreai vezetőt érint, akik döntő szerepet játszanak a rakéta- és nukleáris programban. Ott van köztük a titkosszolgálat főnöke is. Miután Észak-Koreával szemben szinte mindenki szankciókat alkalmaz, ezért a titkosszolgálat egyik fő feladata az, hogy megszerezze a katonai fejlesztésekhez szükséges információkat és főként a pénzt, ami nélkül nem lehetne folytatni a ballisztikus rakéták és az atomfegyverek fejlesztését Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez