Három év után megtalálta családját a hatéves Christina, aki az Iszlám Állam elől menekült

Ez csoda! Ez életem legszebb napja – mondja az anya, aki újra megölelhette kislányát, akit három éve nem látott. Alig ismertem meg, annyit változott ez alatt az idő alatt. Mindez egy keresztény menekülttáborban történt Irak északi részén, ahol a dzsihádharcosoktól rettegő keresztények meghúzzák magukat.

Több mint 120 ezren menekültek el Moszulból és a város környékéről 2014-ben, amikor ott a dzsihádharcosok kikiáltották az Iszlám Államot és bevezették Mohamed próféta szigorú törvényét, a sariát. A keresztények egyik pillanatról a másikra másodrendű állampolgárok lettek a saját hazájukban.

Ezzo Obada és családja menekült. Csakhogy autóbuszukat megállította a dzsihádharcosok egy csoportja. Keresztény lányokat kerestek szexrabszolgának. Christinát, bár csak hároméves volt, szintén magukkal vitték – családja kétségbeesett tiltakozása ellenére. Akkor azt hitték, hogy soha nem látják viszont. Aztán kaptak egy telefont a menekülttáborban: kislányuk él és egészséges. Befogadta őt egy 12 tagú család.

A kis Christina egy mecset előtt sírdogált magányosan. Hogy került oda? Rejtély. Új családja három évig bújtatta, majd maga is menekülni próbált az ostromlott Moszulból. Októberben indult a nagy offenzíva az Iszlám Állam legnagyobb városának felszabadítására. A család többször is próbálkozott, míg végre sikerült kijutnia a földi pokolból. Így kapta a kislány bátyja a telefont: Christina kiszabadult.

A hatéves kislány igy újra együtt lehet a családjával. Mely három év után még mindig menekülttáborban él Irak északi részén. Azt senki sem tudja, hogy mi vár rájuk, ha az Iszlám Államot legyőzik. Irakban a bibliai idők óta milliós keresztény közösségek éltek, de nagy részük a háborúk miatt elmenekült. Christina családja sem döntött még: hazamenjen-e a háború után vagy próbálkozzon valahol külföldön, ahol a hite miatt nem fenyegeti állandó veszély. Mint a kislányt, akit hároméves korában rabolt el az Iszlám Állam Irak északi részén.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez