Távozik Brüsszel polgármestere, aki a szegények kárára gazdagodott

11 ezer euró Brüsszel polgármesterének bruttó havi bére. Ehhez jön még 5 ezer euró havonta azért, mert Yvan Mayeur egyben a Vivaqua vízmű elnöke is. Ez a vízmű szolgálja ki Brüsszelt: a várost és az egész régiót.

A La Libre Belgique beszámolója szerint mindez nem volt elég a törekvő szocialista politikusnak: egy közeli munkatársnőjével együtt pénzt vettek fel a Samusocialtól is. A Samusocial – társadalmi mentőszolgálat – a hajléktalanokkal és a legszegényebb néprétegekkel foglalkozik. Bőven kap juttatást az államtól, az önkormányzatoktól, cégektől és magánszemélyektől. Innen vett fel pénzt a polgármester úr – közeli munkatársnőjével együtt. Mennyit? A polgármester szerint ő csak havonta 700 eurót kapott.

A vizsgálat azt derítette ki, hogy ketten összesen legkevesebb 72 ezer eurót vettek fel a társadalmi mentőszolgálattól, melynek nem elsődleges célja a polgármesterek anyagi támogatása. Az ellenzék persze azt állítja, hogy ennél is több pénz tűnt el. Belgium vallon részében hónapok óta folyik egy vizsgálat arról, hogy milyen pénzeket fizetett ki a Publifin nevű cég. Ez a félig állami és félig magáncég fiktív állásokban alkalmazott politikusokat, akik aztán cserébe elintéztek ezt-azt a hozzájuk forduló vállalkozóknak.

Érdemes emlékeztetni rá, hogy Vallónia miniszterelnöke még februárban javasolta: zárják ki az EU-ból Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát, mert ezek az államok nem tartják be az uniós normákat és az ott tapasztalható korrupció minden mértéket felülmúl. Vallónia miniszterelnöke annak idején azzal keltett feltűnést, hogy ellenezte az EU és Kanada szabadkereskedelmi szerződését. “Én vagyok az első euroszkeptikus szocialista politikus” – mondta büszkén, miután ha megakadályozni nem is, de késleltetni tudta a szabadkereskedelmi szerződés elfogadását Kanada és az EU között. Most a brüsszeli és a vallóniai pénzügyi botránnyal kínos helyzetbe került a szocialista párt Belgiumban, ahol épp a szegények megsegítését és a politika etikus működését tűzte zászlajára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez