Szabadon engedték Kadhafi trónörökösét

Legalábbis ezt jelentette be az a milícia, mely hat éve tartotta fogva Szaif al-Iszlám Kadhafit, a bukott diktátor utódjelöltjét.

Ramadán alkalmából engedték el Kadhafi kedvenc fiát, akit korábban halálra ítéltek. Hágában a nemzetközi bíróság is elfogató parancsot bocsájtott ki a diktátor fia ellen, mert az elkeseredett harcok idején brutális módon küzdött a hatalom megtartása érdekében. Moamer Kadhafi 42 évig irányította Líbiát, míg aztán a lázadók elfogták és darabokra tépték 2011-ben. Családja menekült: hét fia közül három meghalt a bukást követő káoszban. Az özvegy a család megmaradt részével előbb Algériába, majd pedig Ománba menekült.

Kadhafi uralkodásának utolsó időszakában kedvenc fia töltötte be a kormányfő szerepét. Szaif al-Iszlám Kadhafi irányította a titkosszolgálatot és kezelte a család hatalmas vagyonát. Az olajban gazdag Líbiában a diktátor nemigen tett különbséget magánvagyona és a közpénzek között. A bukás után 40-60 milliárd dollárra becsülték a Kadhafi család külföldön elhelyezett vagyonát. A kódokat állítólag egyedül Szaif al Iszlám Kadhafi ismerte. Ezért is fogta el őt gyorsan a milícia Zenten városában. Ez a milícia Kadhafi hadseregének egyik elitezredéből alakult meg.

2015-ben Szaif al Iszlám Kadhafit halálra ítélték, de nem végezték ki. Már tavaly is elterjedt a hír Ramadán idején: a trónörökös szabadon távozhat! Aztán kiderült, hogy mégsem. Közben persze Líbia kormánya kérte, hogy a bankok adják vissza Kadhafi pénzét az országnak, de minthogy információkkal nem tudtak szolgálni, ezért csak kis összeget tudtak visszaszerezni.

Líbiában különben is három kormány van. Teljes a káosz az országban. A bukás előtt Szaif al-Iszlám Kadhafi  figyelmeztette a nagyhatalmakat: a diktatúra után a káosz következik, de akkor már késő volt. Líbia az egymással vetélkedő fegyveres csoportok zsákmánya lett. Ilyen körülmények között kezdheti újra az életét a bukott diktátor most 45 éves trónörököse – ha igaz az a hír, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi szabad.

Fotó: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez