Abortuszra jelentkezett – elmegyógyintézetbe vitték

Fiatalkorú lány kálváriájáról számol be egy jelentés Írországban, ahol a polgárjogi szervezetek a nagyon szigorú abortusztörvény enyhítését szeretnék elérni. Az új kormányfő, aki nyíltan vállalja homoszexualitását, megígérte: jövőre népszavazás lesz az abortusz ügyében. Pontos dátum még nincs.

Mi történt? A lány abortuszra jelentkezett egy vidéki városban a konzervatív katolikus hagyományokkal rendelkező Írországban. Megkapta a beutalót. Édesanyjával együtt utazott Dublinba, ahol legnagyobb meglepetésükre a pszichiátriai osztályra kísérték őket. Elmegyógyászati vizsgálatnak vetették alá a lányt, mondván, hogy öngyilkos hajlamai vannak. Holott ő abortuszra jelentkezett! Csakhogy a törvény Írországban kimondja: abortuszt csakis akkor lehet végrehajtani, ha az anya közvetlen életveszélyben van. Minden más esetben az abortusz tilos. Még akkor is, ha az anya fiatalkorú vagy a szülés komolyan veszélyeztetné az egészségét. Lengyelország mellett ez Európa legszigorúbb abortusztörvénye, melyen a polgárjogi szervezetek változtatni szeretnének.

E célból ismertetik részletesen a fiatal lány ügyét, akit több pszichiáter is megvizsgált. Végül úgy döntöttek: nincs ok, hogy a pszichiátrián tartsák a lányt. A törvény értelmében a fiatalkorú lány nevét és adatait nem közlik. Ezért nincsenek könnyű helyzetben a polgárjogi szervezetek, melyek elszántan küzdenek az abortusztörvény enyhítéséért. A kérdésben meghatározó a katolikus egyház állásfoglalása, mely hagyományosan ellenzi az abortuszt. Az új kormányfő, aki félig indiai származású és meleg, változást ígért. Kérdés, hogy lesz-e az ígéretből valami? Lesz-e népszavazás az abortuszról Írországban? És ha igen, akkor vajon hogy szavaz a többség, mely a katolikus egyház véleményét osztja ebben a kérdésben?

Fotó: a törvény szigorának enyhítéséért tüntetők Dublinban / CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez