Ne aggódj a tengerszint miatt – mondta Trump az eltűnő Tangier-sziget polgármesterének

Hétfőn hívta fel az Egyesült Államok elnöke a sziget első emberét, aki a komoly helyzet ellenére, úgy tűnik, megnyugodott az elnök szavainak hallatán.

James “Ooker” Eskridge, a három négyzetkilométeres Tangier-sziget polgármestere nincs könnyű helyzetben, az általa vezetett földdarab ugyanis a kutatók szerint 40 év múlva akár el is tűnhet a Föld felszínéről az erózió és a tengerszint emelkedése miatt. A Virginiához tartozó 450 fős sziget lakói így joggal aggódhatnak, hogy hamarosan új otthon után kell nézniük – 1850 óta ugyanis folyamatosan egyre szűkebb helyen kell élniük, a sziget ez idő alatt területének kétharmadát már elvesztette.

Donald Trump is szívén viseli a sziget sorsát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hétfői telefonhívása. Azután tárcsázta a polgármestert, hogy látott egy filmet a CNN-en Tangierről. Az USA TODAY beszámolója szerint a klímaszkeptikus nézeteiről is ismert elnök ezt mondta a sziget vezetőjének: „Ne aggódj a tengerszint miatt. A szigeted több száz éve ott van, és én hiszek benne, hogy még ott is lesz, legalább még több száz évig”. Ezek a szavak jól estek a polgármesternek, aki nagy Trump-szimpatizáns hírében áll. A lakosság nagy része is rá szavazott, a beszámoló szerint Eskridge így fogalmazott a beszélgetés során: “Ez egy Trump-sziget. Mi nagyon szeretünk itt téged.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez