Miért bújnak iráni nők szerdánként fehérbe?

Új kampány indult a közösségi médiában Iránban. Azért, hogy ne legyen kötelező a fejkendő az iszlám köztársaságban.

A #whitewednesdays, vagyis fehér szerdák hashtag alatt egymás után töltögetik fel a fotókat és videókat magukról a nők. Ezeken fehér kendőt viselnek vagy fehér ruhadarabokat az öltözködési szigor elleni tiltakozásul.

Az ötletgazda Masih Alinejad, a  My Stealthy Freedom mozgalom alapítója. Erről az online kezdeményezésről már mi is írtunk indulásakor, ITT. 

Az 1979-es iszlám forradalom előtt sok nő járt miniszoknyában és forrónadrágban Iránban. Akkor pont fordított volt a helyzet, mint most: a sah rendőrei a csadort tépték le az asszonyokról, az elmaradottság jelképét látták benne. De minden megváltozott, amikor Khomeini ajatollah került hatalomra.

iranian_girls_in_the_22_bahman_2017_rally_by_tasnimnew-com07_c

Nemcsak hogy kötelező lett a haj eltakarása, de a sminket is betiltották és a nadrágok fölé térdig érő bő kabátot kellett ölteni. Már akkor, 1979-ben több mint százezren vonultak az utcákra tiltakozásul és az ellenérzések azóta sem haltak el.

Az “ellopott szabadságom” mozgalom az indulása óta eltelt három évben több mint 3 ezer fedetlen fejű nőtől kapott fotót és videót. Az új, fehér ruhás kezdeményezéstől azonban ennél jóval többet várnak: itt nem kell levenni, elég fehérre cserélni a fejkendőt, vagyis nem kell tartani a büntetéstől.

A #whitewednesdays most az ötödik hetében jár, az első 14 nap alatt 200 videót posztoltak, ezek közül több is elérte a félmilliós nézőszámot. Az egyikben arról beszél egy nő, miközben egy forgalmas utcán megy és szépen hagyja hátracsúszni a haján a fehér kendőt, hogy hétéves korában kényszerítették rá a hidzsábot, jóllehet ő magától soha nem vette volna fel. Így hát örül, hogy most ebben a kampányban tehet ellene.

lany

Alenijádot lenyűgözi honfitársnői bátorsága. Vannak köztük, akik a videókon lobogó hajjal sétálnak az utcákon. Amikor egyikükkel közölte, hogy aggódik a biztonsága miatt, az illető azt válaszolta: inkább kockáztatja az állását, mint hogy tovább éljen a 38 éve tartó elnyomásban. Egy másik pedig arról írt, hogy inkább vállalja a börtönt és benne a csótányokat, hogy a következő nemzedéknek jobb legyen.

A legtöbb kép és videó Iránból érkezik, de sokan posztolnak Szaúd-Arábiából is, ahol szintén kötelező a kendő. Vagy éppen Európából és Amerikából. Afganisztánból egy nő azt írta: csodásnak tartja az ötletet, de ő maga fél, ezért nem tesz fel képet. Pedig ott nem is kell mindenkinek kendőt hordania – viszont sok családban nem engedik meg a nőknek, hogy ne fedjék el a hajukat.

Masih Alinejad
Masih Alinejad

Maga a mozgalmat indító Alinejad önkéntes számüzetésben él az Egyesült Államokban. 2009 óta nem is járt Iránban. Azt mondja, egyelőre nem is megy – attól fél, hogy őrizetbe vennék. Aligha alaptalanul tart ettől, hisz a mostani kampány okán az iráni Tasnim hírügynökség közzétette a fotóját és prostituáltnak nevezte. Az Iszlám Gárdához köthető weboldal, a Mashregh News pedig egy régi családi képet vett elő, melyen a fiatal nő édesanyja csadorban látható. A képaláírás az volt: Halál rád, Masih.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez