Fia halála után írt regényéért kapta a Man Booker-díjat David Grossman izraeli író

Az írás és az olvasás arról szól, hogy megértjük a másik fájdalmát – állítja a Jeruzsálemben született író, aki a zsidók és palesztinok közötti párbeszéd elszánt híve. Annak ellenére, hogy fia, Uri a fronton esett el Libanonban még 2006-ban.

Azóta nem tudott írni David Grossman, akit sokan Izrael legnagyobb élő írójának tartanak. Csak egyetlenegy költeményt tett közzé ezzel a címmel: Kiesve az időből …

Most új regénye elnyerte a Man Booker International díjat, ami azt jelenti, hogy a könyv sikere szinte biztosra vehető az angol nyelvű világpiacon. A cím titokzatos: A ló belép a bárba. Minden mondata írói remekmű – lelkesedett a zsűri elnöke Londonban. Kiemelve egyben a fordító munkáját. Az új szabályok szerint a fordító, Jessica Cohen is részesül az 50 ezer fontos díjból.

David Grossman állásfoglalása a zsidók és arabok párbeszéde mellett különösen fontos ma, amikor a két közösség mind jobban távolodik egymástól. Netanjahu kormánya elszántan folytatja az új települések létrehozását a palesztin terülteken, a Hamász pedig Izrael elleni harcra buzdítja embereit a Gázai övezetben. Közben a mérsékelt palesztinok bejelentették: a jövőben nem kapnak támogatást azok a családok, melyek bármely tagja merényletet követett el a zsidók ellen. Ez az egyik feltétele annak, hogy a tárgyalások megkezdődjenek a két fél között.

Donald Trump nemrég Izraelben járt, ahol megígérte: az USA nagykövetségét áthelyezik Jeruzsálembe. Abba a városba, ahol David Grossman 1954-ben megszületett. És ahol nemrég ünnepelték annak ötvenedik évfordulóját, hogy Izrael csapatai egész Jeruzsálemet elfoglalták. Trump ígérete ellenére az USA egyelőre mégsem helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe hiszen ez negatív visszhangot váltana ki az egész muzulmán világban. Melynek Jeruzsálem épp úgy szent városa, mint Mekka és Medina. Mint ahogy a zsidóknak is szent város Jeruzsálem, David Grossman szülővárosa, ahol az író váltig állítja: az írás és az olvasás a másik fájdalmának megértéséről szól.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez