Amerikai haditengerészek tűntek el egy balesetben – videó

Kereskedelmi hajóval ütközött össze a USS Fitzgerald romboló Japán partjainak közelében. Hét haditengerésznek nyoma veszett, többen megsérültek.

A sebesültek között van a hadihajó parancsnoka is, akit helikopter vitt kórházba. Bryce Benson állapota stabil. A romboló a légifelvételek tanúsága szerint erősen megrongálódott. Helyi idő szerint hajnali fél 3-kor történt a baleset, a 7. amerikai flotta 80 tengeralattjárójának és hajójának otthont adó Jokoszuka kikötőváros közelében.

Azt nem tudni, hogy a 154 méter hosszú amerikai rakétaromboló hova és miért futott ki japán kikötőjéből. A 222 méteres konténerhajó Nagojából Tokióba tartott, a Fülöp-szigetek zászlaja alatt. Körülbelül 25 perccel az ütközés előtt váltott hirtelen irányt, tett egy hajtűkanyart, egyelőre ismeretlen okból. A baleset pillantában 14,6 csomós, vagyis óránként 27 kilométeres sebességgel ment. A hadihajó utazási adatait nem hozták nyilvánosságra.

A kép forrása: marinetrafic.com / BBC
A kép forrása: marinetraffic.com / BBC

A japán parti őrség koordinálja a kutatást a hét eltűnt haditengerész után. A parancsnokon kívül még ketten kerültek kórházba, zúzódásokkal. A USS Fitzgerald fedélzetére beáramló vizet megfékezték, a rombolót már nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye, megkezdték a kikötőbe vontatását.

Ami pedig a 30 ezer tonnás, vagyis a rombolónál háromszor nehezebb konténerhajót illeti, csak kisebb sérüléseket szenvedett el és már meg is érkezett Tokióba. A 20 tagú Fülöp-szigeteki legénységből senkinek nem esett baja.

Az ütközés nagyon forgalmas vizeken történt, már több baleset is volt a környéken – adta hírül a japán NHK televízió. A Tokióba tartó vagy onnét induló hajók épp úgy áthaladnak a kérdéses öblön, mint a Csendes-óceánt átszelő hajók. Korábban már több kezdeményezés is indult a forgalom kordában tartására.

Fotó: USS Fitzgerald / 7th Fleet Navy.mil

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez