Harry herceg: senki sem akar király lenni!

A királyi családban senki sem akarja a trónt, de persze mindenki megteszi a kötelességét – nyilatkozta Harry herceg a Newsweek című amerikai hetilapnak. Károly herceg kisebbik fia borzasztóan hálás nagymamájának, a királynőnek azért, hogy rájuk bízza: milyen életet akarnak maguknak.

Harry herceg még mindig nem jutott túl teljesen a húsz évvel ezelőtti tragédián: édesanyja, Diána hercegnő korai halálán. Egyetlen 12 éves gyereknek sem kívánom, hogy ott kelljen mennie az édesanyja koporsója mögött, miközben milliók figyelik őt a televízióban! A maga részéről Harry herceg ragaszkodik a magánszféra függetlenségéhez. Míg édesanyja élvezte azt, hogy a bulvársajtó minden lépését követi, őt ez zavarja. Egyébként maga jár bevásárolni. Néha felismerik a boltban és lefotózzák, de általában békén hagyják.

A fiatal herceg tisztában van vele, hogy a királyi család luxusélete kötelezettségekkel jár. Szerinte épp ezek a kötelezettségek azok, amelyek elriasztják a család tagjait attól, hogy királyok vagy királynők legyenek. A mai médiában annyira szem előtt vannak az uralkodók, hogy ez nagyon nagy kihívást jelent mindenkinek. Ha egyszer király lennék, akkor óvatosan megreformálnám a monarchiát, de persze úgy, hogy megmaradjon annak hatása a társadalomra – mondta Harry herceg. Akinek trónra lépése kevéssé valószínű, hiszen édesapja és bátyja, akik előtte állnak a sorban, jó egészségnek örvendenek. Azonkívül már megszületett bátyjának fia, a kis George is.

Erzsébet királynő, aki már elmúlt kilencven éves és megdöntötte Viktória királynő uralkodási rekordját, nem mutatja jelét annak, hogy távozni kívánna. Sőt! Legutóbb olyan kalapban olvasta fel trónbeszédét, amely az EU zászlajára emlékeztetett. Sokan ebből arra következtettek: a királynő nem híve a Brexitnek. Annyi mindenesetre biztos, hogy idős kora ellenére nagyon is aktív. Harry herceg csodálja nagymamáját, mert megérti: minden nemzedék másképp látja a világot! A most 32 éves herceg nem nagyon szeret alkalmazkodni másokhoz. Ezért sem vágyakozik a trónra. De ha mégiscsak király lenne, akkor is maga járna a boltba bevásárolni – nyilatkozta a Newsweek hírmagazinnak Harry herceg, a trónörökös, Károly kisebbik fia…

Fotó: Department of Defence

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez