Merényletkísérlet az iszlám legszentebb helyén

Mekkában a nagymecset ellen kísérelt meg támadást egy öngyilkos merénylő, akit az utolsó pillanatban akadályoztak meg a biztonsági erők a terrorakció végrehajtásában.

Megadásra szólították fel, mire ő felrobbantotta magát. Ennek következtében egy ház összedőlt a nagymecset közelében. Csak a merénylő halt meg, de 11-en megsebesültek: 5 rendőr és 6 külföldi állampolgár. A terrorakció idején zsúfolásig telve volt a nagymecset, hiszen a ramadán utolsó péntekét ünnepelték a hithű muzulmánok.

Egy terrorista csoport hajtotta végre az akciót, melyet külföldről irányítottak – közölte a hivatalos szaúdi hírügynökség, a spa. Öt embert – köztük egy nőt is – letartóztattak Mekkában és Dzsiddában. Tavaly az iszlám másik szent városában volt hasonló akció. Akkor Medinában a biztonsági erők négy embere meghalt. Szaúd-Arábiában nemrég leváltották a belügyminisztert. Najef herceg trónörökös is volt, de Szalman király eltávolította őt, hogy kedvenc fiát, a 31 éves Mohamedet nevezze ki trónörökösnek. Az új belügyminiszter Mohamed herceg egyik szövetségese lett.

Szaúd-Arábia – néhány más arab állammal együtt – nemrég megszakította a kapcsolatait Katarral, melyet a terrorizmus támogatásával vádolt meg. Most hivatalosan nem közölték ugyan, de Katart gyanúsítják a terrorista csoport támogatásával. Csakhogy Washingtonban kételkednek: még a merénylet előtt kérték Szaúd-Arábiát, indokolja meg tényekkel a terrorizmus vádját. Törökország csapatokat küldött Katarba, hogy megvédjék az emirátust egy lehetséges invázióval szemben.

Katar másik támogatója Irán, mely Szaúd-Arábia fő ellenfele a térségben. Mindeközben folyik a háború az Iszlám Állam ellen, mely nemrég Moszulban felrobbantotta azt a mecsetet, melyben három éve kikiáltották. Jemenben Szaúd-Arábia és szövetségesei háborút folytatnak az Iránnal együttműködő síita erőkkel szemben. A mekkai merényletnek tehát sok gyanúsítottja van, és bár ramadán alkalmából a békéért imádkoztak a leginkább a hithű muzulmánok, ennek esélye továbbra is meglehetősen csekélynek látszik a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez