Sör és pizza – halálos kombó a hőségben

Kánikula idején ne együnk pizzát, se cheeseburgert és ne igyunk sört! Ezzel a jó tanáccsal szolgál két szakértő, aki a párizsi Le Figaro női mellékletének nyilatkozott. Miért ártalmas a pizza és a cheeseburger, melyet oly lelkesen rendelnek a turisták nyáron, hogy aztán egy korsó sörrel öblítsék le?

Minden nehezen emészthető étel növeli a szervezet hőmérsékletét

Ezért rossz a cheeseburger vagy a pizza. Általában a junk food ilyenkor egyáltalán nem ajánlott. De ha valakinek steakre fájna a foga, akkor is jobb, ha vár addig, amíg kicsit hűvösebb lesz. A steak is nagyon megterheli az emésztőszerveket és így nagyon megnöveli a test hőmérsékletét.

A sör – sok más italhoz hasonlóan – nem ajánlott a nagy melegben

Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, vagyis pontosan akkor csökkenti a víztartalmat, amikor a legnagyobb szükség lenne rá! Ráadásul a sörözés miatt gyakrabban kell felkeresni a vécét, és igy jelentősen csökkenhet a szervezet víztartaléka. Ugyanígy nem ajánlott sem a kávé, sem a tea a forróság idején. Igyunk vizet? Igen – mondják a szakértők. Lehet, hogy ez nem olyan jó mulatság, mint a sörözés, de hasznosabb. Ha semmiképp sem tudunk meglenni alkohol nélkül, akkor igyunk könnyű rozét! Ebben a borban van a legtöbb víz…

Mégis mit együnk?

A nyári győztes a saláta és a főzelék. Ezekben bőségesen van folyadék  és tápanyag is. Nem beszélve a vitaminokról. A turistáknak elsősorban a gazdag salátákat ajánlják. Franciaországban – sok más országhoz hasonlóan – kedvelik az olyan salátákat, melyekben hús, sajt vagy tojás is van. Lehetőség szerint a hús legyen fehér, mert az könnyebben emészthető. Ez optimális táplálék a forróság idején. A sajtot külön is ajánlják, hiszen általában magas a folyadéktartalma. Aki szereti a tejet, az ne fogja vissza magát, hiszen a tej 90%-a víz! A hal szintén ajánlott és joggal kedvelt a forróság idején.

Mit kockáztatunk?

Mindenképp igyunk sok vizet, akkor is, ha nem vagyunk szomjasak! Ahogy csökken a szervezet víztartalma, úgy növekszik az esélye annak, hogy valamilyen katasztrófa következik be a keringési rendszerben (infarktus, stroke stb.). Hőség idejére tehát marad a saláta, a gyümölcs és a víz. Ez talán nem olyan mulatságos mint egy kerti parti, ahol véres húsokat sütnek és tömény italokat isznak, de hosszabb életre nyújt kilátást. A gyarmatbirodalom idején a franciák elkövették azt a hibát, hogy úgy ettek és ittak, mintha otthon lennének. Az afrikai és indokínai hőségben ez végzetesnek bizonyult. A gyarmati tisztviselők, bár korkedvezményes nyugdíjra voltak jogosultak, nem élvezhették annak előnyeit. Francia módra ettek és ittak a hőségben és idő előtt távoztak az élők sorából – utal a múlt tanulságaira a párizsi Le Figaro.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez