Erdogan: teljes mértékben támogatjuk Katart!

A török elnök a ramadán végén mondott beszédében minden korábbinál határozottabban állt ki Katar mellett. Törvénytelenek azok a követelések, melyeket néhány arab állam az emirátussal szemben támasztott! – hangsúlyozta Erdogan.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein június ötödikén szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Katarral, mondván: az emirátus a terrorizmust támogatja. A törökök válaszul katonákat küldtek Katarba.

Közös hadgyakorlat lesz az emirátusban, mihelyt véget ér a ramadán – írják a török újságok. Ezer főre kívánja növelni a Katarban állomásozó török katonák létszámát Erdogan, hogy elriassza a katonai akciótól Szaúd-Arábiát és szövetségeseit. Miért éleződtek ki ennyire az ellentétek? Katar és Törökország támogatta a Muzulmán Testvériséget és személyesen Morszi elnököt Egyiptomban. Sziszi tábornok vezetésével a hadsereg 2013-ban megbuktatta Morszi elnököt. Az akciót az USA és Szaúd-Arábia is támogatta.

Trump elnök nemrég Szaúd-Arábiában megerősítette a szövetséget és egységfrontot hirdetett a terrorizmussal szemben. A terrorista államok közé sorolta Iránt, mellyel Katar jó kapcsolatot ápol. Szaúd-Arábiában nemrég trónörökössé nevezték ki a király fiát. Mohamed herceg annak a híve, hogy Szaúd-Arábia vezesse a szunnita államokat a síiták ellen folyó háborúban. Ő irányítja a háborút Jemenben, ahol a síiták Irán támogatására számíthatnak.

Az Egyesült Államok közel-keleti diplomáciája pácban van, hiszen mindkét oldalon vannak szövetségesei. Szaúd-Arábia bejelentette: tobb mint egymilliárd dollár értékben vásárol fegyvert az USA-tól. Ugyanakkor Katarban van a legnagyobb amerikai katonai támaszpont a térségben. Törökország a NATO tagja, hadserege a második legerősebb a szervezetben. Mindez tovább bonyolítja a közös harcot a terrorizmus ellen. Miközben az Iszlám Állam egyre gyengül, egyre kevésbé világos, hogy mi lesz utána? Rakkát, az Iszlám Állam fővárosát kurd milicisták foglalták el, akik Amerikától kaptak fegyvereket a törökök tiltakozása ellenére. Fel van adva a lecke tehát mindenkinek, aki a közel-keleti konfliktusokban érintett. Erdogan elnök harcias megszólalása a ramadán utolsó napján nem éppen arra mutat, hogy a béke hamarosan beköszöntene a szinte örökösen háborúskodó Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez