Félelmetes rombolót bocsátott vízre a kínai haditengerészet

Ha minden a tervek szerint halad, akkor hamarosan ténylegesen is hadrendbe állítják a 055-ös típusú rombolót a kínaiak.

A 055-öst a kínaiak fejlesztették és építették. Nem titkolt szándékuk, hogy hamarosan ezzel a típussal váltsák le a jóval kisebb 052D rombolókat, amelyek jelenleg szolgálatban vannak. Az új hajó, amit most vízre bocsátottak 10 ezer tonnás, jóval több és modernebb fegyverzettel rendeklezik, mint elődje. A kínai Global Time információi szerint a 055-ös egy mutlifunkcionális romboló, amely hatékonyan tud védekezni a tengeralattjárók, vadászgépek és más csatahajók ellen is. A rombolót hamarosan egy intenzív tesztelésnek vetik alá, hogy mihamarabb kiküldjék a Dél-kínai-tengerre, amely hosszú évek óta geopolitikai viták tárgyát képezi.

055kina

A Dél-kínai-tengert és szigeteit ugyanis Kína saját fennhatósága alá szeretné vonni, pedig ezekre Vietnam, Tajvan, Japán, Malajzia és más országok is igényt tartanak. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi területnek tekinti a Dél-kínai-tengert, mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a kínaiak tervét a térségben. Kína viszont az elmúlt években jelentősen megnövelte katonai jelenlétét, tengerészeti bázisokat létesített néhány szigeten. Áprilisban pedig vízre bocsátották saját építésű repülőgép-hordozójukat, amiből így már kettő szolgál haditengerészetükben. A fegyverekezés és a haditengerészet modernizálásának felpörgetése érdekében nemrég jelentősen növelte a katonai kiadások fedezésére szükséges pénzügyi keretet is a pekingi vezetés.

Szakértők szerint ha Kína nem tudja békés úton elérni, hogy a Dél-kínai-tenger az övé legyen, akkor nagyon könnyen háborús helyzet állhat elő, ami súlyos következményekkel járhat nem csak a térségre, hanem az egész világra nézve is.

 22ship

 

kép:NextBigFuture

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez