Tízéves az iPhone, a világ legsikeresebb terméke

717 milliárd dolláros bevételt produkált az iPhone tíz év alatt, és ezzel minden eddigi rekordot megdöntött. Steve Jobs, az Apple főnöke döntött az okostelefon mellett, mely megváltoztatta az egész világot. A globalizációt, az emberek közötti kapcsolatok alakulását óriási mértékben befolyásolta az iPhone, melyet jellemző módon jórészt Kínában gyártanak.

Átformálta a médiát és az üzleti életet, felgyorsította a változásokat, melyeket az informatikai forradalom korábban megindított. Egyúttal újra visszahozta az amerikai technológiát az élvonalba, hiszen korábban a finn Nokia volt a szimbóluma a mobiltelefonnak. Csakhogy a finn óriás elnézte az okostelefont, melyről azt hitte: évtizedekig nem lehet megcsinálni. A téves technológiai döntésbe a Nokia belebukott. A Microsoft felvásárolta. Európa újra lemaradt a nagy technológiai versenyben, mely ma már egyértelműen az USA és Kelet-Ázsia (Dél-Korea, Japán és Kína) között folyik.

Az iPhone atyja, Steve Jobs időközben meghalt, de az Egyesült Államokban őt tekintik az informatikai forradalom igazi sztármenedzserének. Az iPhone a maga 717 milliárd dolláros bevételével minden eddigi rekordot megdöntött. Az Apple pedig a világ legdrágább cége lett, mely profitjának nagy részét – jellemző módon – Kínában produkálja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez