Szamárhiány Afrikában, a kínaiak szexuális vágya csillapíthatatlan

A kínaiak nem a szamarakra, hanem a belőlük készült potencianövelő szerekre kattantak rá. Ezért vészesen fogy Afrika szamárállománya, jóllehet ez az egyik legfontosabb haszonállat a kontinensen.

Szamarak ezreit mészárolják le Afrikában, hogy kiszolgálják a hatalmas kínai keresletet. Ez az elmúlt években többmilliárd dolláros üzletággá nőtte ki magát a kontinensen. A kínaiak elsősorban a szamár csontjait és bőrét vásárolják fel, amiből Kínában tradicionális gyógyszereket, elsősorban potencianövelő szereket készítenek. A hús sem vész kárba, mivel Kína egyes tartományaiban igazi csemegének számít, sőt egyesek szerint a szamárhús még a marhahúsnál is táplálóbb, ezért hatalmas népszerűségnek örvend. A probléma viszont az, hogy a kínai kereslet miatt vészesen csökkent Afrika szamárállománya, jóllehet a négylábú haszonállatként nélkülözhetetlen jószágnak számít, gazdasági értéke is igen jelentős. Éppen ezért több afrikai állam drasztikus lépésre szánta el magát.

Niger, Szenegál, Mali, Burkina Faso és Gambia döntött úgy, hogy felfüggesztik a “szamáralkatrészek” exportját Kínába, hogy megóvják szamárállományukat a kínaiaktól. A napokban pedig Botswana, Afrika egyik legtehetősebb állama járt el hasonló módon. A botswanai kormány ráadásul felhívta a szamártartók figyelmét arra is, hogy minden lehetséges eszközzel óvják meg szamaraikat, mivel a lopások száma több országban is drasztikusan megugrott, miután bevezették a korlátozó intézkedéseket. Az érintett országokban ugyanis külön erre a célra szakosodott bűnszervezetek is létrejöttek, hogy a nagy haszon érdekében  a feketepiacon adják el a kínaiaknak az eltulajdonított jószágokat.

A kínai szamárállomány egyébként a 90-es években 11 millió volt, mára már kevesebb mint a felére csökkent. Egy 2013-as statisztikai felmérés szerint kevesebb mint 6 millióra esett vissza a szamarak száma a világban vezető szerepre törő országban.

kép:wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Kovács János

    E mán vót.
    Másrészt egy újszülöttnek minden vicc új. Nemde, tisztelt firkász, oppardon, újságíró?

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez