A sci-fi életre kel: Elon Musk tényleg elkezdett alagutat ásni Los Angeles alatt – videó

Elon Musk alagútrendszerrel oldaná meg Los Angeles közlekedési problémáit. Víziója szerint a város alatt futó 30 szintes alagútrendszerrel kiküszöbölhető lenne az a tarthatatlan helyzet, amely a Los Angelesben autózók napjait több órás dugókkal nehezíti meg.

Musk Twitteren jelentette be, hogy a Godot névre keresztelt óriási fúrómasina már meg is kezdte a próbafúrásokat – egyelőre csak a Los Angeles Nemzetközi Reptér közelében található SpaceX bázis területén. A Tesla és a SpaceX vezérének legújabb vállalkozása a The Boring Company, amely Los Angeles alatt fúrna alagútrendszert, ezzel a város autóforgalmának nagy részét a föld alá rejtené.

Musk harminc szintes alagútrendszert tervez, amelyet egy konceptvideóban mutattak be. Eszerint az autók speciális platformok segítségével, liftszerűen süllyednének a föld alá, az alagútrendszerben pedig nem a saját kerekeiken száguldoznának, hanem ezek a platformok vinnék őket 200 kilométeres sebességgel.

 

Musk egy másik, erősen sci-fibe illő tervével, a Hyperlooppal is összekötné az alagutas tervét. Ez egy olyan vasúti szállítórendszer lenne, amelynél a földbe rejtett légritkított csőben kapszulákban utaznának az emberek. Az új közlekedési eszköz tervei már készen vannak, ám Musk egyelőre elég más projektet futtat, így még nem lépett a tettek mezejére ezzel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy a SpaceX területén kívül is fúrhassanak, komoly hatósági engedélyek kellenek, ezügyben már le is ült tárgyalni Eric Garcettivel, Los Angeles polgármesterével. A első tesztalagút, amely már el is készült, ugyanolyan célokat szolgál, mint amelyet a végső terv fog: a SpaceX dolgozóinak segíti kikerülni a bázis körüli forgalmi dugókat.

A Boring Company honlapján egyszerű magyarázatot adnak az ötletre: a lélekölő dugókat vagy föld alatti közlekedéssel, vagy repülő autókkal lehet megoldani. Míg az utóbbi ki van téve az időjárás viszontagságainak és könnyedén fejre lehet esni vele, addig a föld alatti autópálya-rendszer tökéletes megoldás lehet a problémára.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez