Meggyűlik a Volvo önjáró autójának a baja a kengurukkal – videó

Hiába tökéletesítgeti a Volvo önvezető autóját, a kenguruk még mindig megtalálják a rendszer Achilles-inát.

Az önjáró autók kora egyre közelebb kerül, a nagy autógyártó cégek egymással versenyt futva próbálják tökéletesíteni a rendszert, hogy a számítógép által vezérelt autó minél több körülményhez alkalmazkodni tudjon. A Volvo egyik modelljébe például nagy áttörésként beszerelték a City Safety nevű funkciót, amely nem csak a gyalogosokat és a bicikliseket, de a nagyobb vadakat – vaddisznókat, szarvasokat, lovakat – is felismer, és figyelmeztetéssel, valamint fékezéssel ügyel arra, hogy az autó utasai elkerüljék a balesetet.

Az állatokra kihegyezett funkció tehát már szép eredményeket mondhat a magáénak, van azonban egy állatfaj, amellyel egyszerűen nem tud mit kezdeni a rendszer. A kenguruk egyáltalán nem érezhetik magukat biztonságban az önjáró Volvók előtt, mivel sajátos mozgásukkal átverik a rendszert. A szakértők szerint a vezérlés az úttestet tekintik kiindulási alapnak, és az azon tartózkodó elemeket. Mivel a kenguru gyorsan ugrálva csak tizedmásodperceket tölt a szó szoros értelmében a földön, a rendszer nem értelmezi úttesten tartózkodó testként.

Természetesen a világ – Ausztráliához képest – másik oldalán felmerül a kérdés, hogy miért számítanak ennyit a kenguruk. Az ausztrál kontinensen komoly problémát jelentenek az erszényesek, amelyek gyorsan és nagy hirtelenséggel vetődnek ki az autósok elé. Éves szinten nagyjából húszezer olyan baleset történik Ausztráliában, amelyet kenguruk okoznak, ez a szám pedig nem elhanyagolható a Volvo ausztrál piacán.

A svéd gyártó ezért elkezdte az erszényesekre specializált Kangaroo Detection nevű tesztüzemmódját használni, amely szakértői megfigyelései alapján működik. Jelenleg is egy tesztautóval járják az ausztrál vidékeket, tesztelik a rendszert és igyekeznek nem kengurukat ölni. A frissítést egyrészt azzal indokolják, hogy maximális biztonságérzetet szeretnének az utasok számára, másrészt pedig környezettudatos cég lévén szeretnék biztonságban tudni a kengurukat is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez