Sárgul a Tadzs Mahal – az üvegfúvóknak távozniuk kell

Hófehér márványból építtette a csodálatos síremléket nejének a szerelmes uralkodó a XVII. században Agra közelében, Indiában. Csakhogy akkor még nem volt környezetszennyezés. A világhírű műemlék azonban most egyre jobban sárgul.

Mit tehetnek a hatóságok, hogy megmentsék India leghíresebb műemlékét, melyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított? Egyre-másra tiltják be a környezetszennyező vállakozásokat. Most az üvegfúvókat is elérte a nemezis.

Firuzabad, a Tadzs Mahal közelében lévő város évszázadok óta híres az üveg karkötőkrő, és más üvegkészítményekről, melyeket szorgos üvegfúvó mesterek állítanak elő. Az üvegkemencék azonban szennyezik a levegőt és emiatt lerakódik a por a Tadzs Mahal márványburkolatán. Első menetben a hatóságok betiltották a széntüzelésű kemencéket. A környezetszennyező hatás csökkent, de nem szűnt meg. A Tadzs Mahal tovább sárgult. Közben pedig az üvegfúvók zúgolódtak: át kellett állniuk földgázra, mely jóval drágább, mint a szén.

Napi 300 rúpiát keresek – panaszolta egy üvegfúvó mester a párizsi Le Figaro munkatársának. Ez négy eurónak felel meg. Ebből még Indiában sem könnyű eltartani egy családot. Most viszont a helyi kormányzat döntött: vége a dalnak. A Tadzs Mahal fontosabb, mint a hagyományos üvegkészítés. Az ősrégi szakma mesterei költözzenek odébb és áruljanak az interneten – ezt javasolja a helyi kormányzat. Dehát egészen más az interneten árulni az üveg karpereceket, mint a Tadzs Mahal árnyékában – mondják az üvegszakma képviselői. Ha azt akarjuk, hogy jöjjenek a turisták, akkor a Tadzs Mahalnak fehérnek kell maradnia – hangsúlyozza a helyi kormány. A döntés ellen nincs apelláta. Az üvegfúvó mestereknek távozniuk kell.

Mi lesz a Tadzs Mahallal? Újra fehér lesz – ígérik a helyi kormányzat emberei. Hogyan? Sárral kenik be. Több híres régi épületen kipróbálták már ezt a furcsának tűnő módszert. A műemlékvédők ötlete bevált. A sár magába szívta a port. Amikor lemosták, akkor újra hófehér lett minden műemlék! Ez vár a Tadzs Mahalra is. Persze azok a turisták nem lesznek igazán lelkesek, akik pontosan a sáros kezelés idején szeretnének szelfit készíteni a világhírű műemlék mellett. Dehát nemcsak a környezetszennyező üvegfúvóknak, hanem a turistáknak is áldozatot kell hozniuk azért, hogy régi pompájában ragyogjon a Tadzs Mahal – hófehéren.

Fotó: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez