Súlyos harcok Dél-Szudánban, szorul a hurok a lázadók nyakán

Komoly offenzívát indítottak a dél-szudáni kormányerők Pagak városa ellen, amely a lázadók egyik utolsó fellegvára az országban.

Egy hete indították meg a támadást Pagak ellen a dél-szudáni kormányerők – mondta a lázadók szóvivője, Lam Paul Gabriel a Reuters hírügynökségnek, aki Whatsappon adott hírt az offenzíváról.

Pagak a dél-szudáni lázadók központja, az ország északkeleti régiójában, Felső-Nílus szövetségi államban található. A kormányerők számára hatalmas stratégiai győzelmet jelentene a város elfoglalása, mivel a lázadók nemcsak a székhelyüket veszítenék el, hanem nagy valószínűséggel a háborút is. Már csak azért is, mert komoly pénzügyi nehézségekkel küszködnek. Vezetőjük, Riek Machar pedig Dél-Afrikában, háziőrizetben tengődik.

Az ENSZ humanitárius szervezete (OCHA) is komoly aggodalmainak adott hangot, főleg azután, hogy nemrég 25 segélymunkást kellett evakuálni a városból a heves harcok miatt. Az ENSZ ráadásul felhívta a figyelmet arra is, hogy a harcok miatt rengeteg ártatalan civil veszítheti életét. Erről beszélt egyébként a lázadók szóvivője is, aki a Reutersnek elmondta, hogy már sok civil meghalt, mások a közeli mocsaras területeken húzták meg magukat, míg megint mások a szomszédos Etiópiába menekültek.

A kormányerők (SPLA) azonban mindent cáfolnak. Sato Domic Chol ezredes egyenesen hazugsának nevezte a harcokról, illetve az offenzíváról szóló híreket. Elmondása szerint nincsenek harcok a környéken, és a katonáik sem harcolnak Pagak elfoglalásáért. Már csak azért sem, mert Pagak jól védett, a lázadóknak pedig rengeteg fegyverük, lőszerük van itt felhalmozva – mondta az ezredes, aki szerint nagyon nehéz lenne bevenni a várost.

Dél-Szudánban 2013 decemberében robbant ki a polgárháború, az ország két legnagyobb etnikai csoportja, a dinkák és a neurok között. Az ellenségeskedést elsősorban politikai ok, a hatalom megosztása váltotta ki. A jelenlegi elnök Salva Kiir, aki a dinkákhoz tartozik, azzal vádolta meg akkori alelnökét, a neurokhoz tartozó Riek Machart, hogy puccsal akarta eltávolítani a hatalomból. Machar ezt tagadta, de a kettejük közötti konfrontáció végül véres harcokba torkollott.

2016-ban a feleknek sikerült nemzetközi nyomásra egy békemegállapodást tető allá hozniuk, de ez rendkívűl rövid életűnek bizonyult. A kormányerőknek azóta sikerült Felső-Nílus területeinek jelentős részét elfoglalniuk, egyedül Pagak maradt a lázadók ellenőrzése alatt, és vált a mostani harcok fő helyszínévé. Bár a lázadók tényleg nagyon nehéz helyzetben vannak, az ország déli részén sikerült valamelyest megvetniük a lábukat. Ott azonban messze nincs annyi olaj, mint északon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez