Ausztria kiszáll a drágának ítélt Eurofighter-programból

Ezt közölte a hadügyminisztérium arra a jelentésre hivatkozva, melyet a légierő parancsnoka, Karl Gruber dandártábornok terjesztett elő. Eszerint a következő harminc évben a Eurofighter gépek, melyek jelenleg az osztrák légiflotta fő erejét alkotják 5,1 milliárd euróba kerülnének az osztrák államkincstár számára. Ha más megoldást választ Ausztria, akkor akár 2 milliárd eurót is megspórolhat.

Ausztria és a Eurofighter Typhoon tipusú gépeit előállító cég között jogvita van arról, hogy a vadászgépeket túlárazták. Ausztria a bíróságon 1,1 milliárd eurós kártérítést követel. Ezt persze a gyártók nem sietnek megfizetni.

Ausztriában heves parlamenti viták voltak a légiflottáról. Doskozil hadügyminiszter ezért is döntött úgy, hogy kiszállnak a Eurofighter programból, és másutt keresik a megoldást. Ausztriában jelenleg választási kampány zajlik. Minden párt igyekszik a közjó védelmezőjének a szerepében feltűnni. Márpedig a légierő hatalmas pénzek befektetését jelenti és az eladók általában nem spórolnak, hogy meggyőzzék a döntéshozókat: az ő gépük a legjobb! A Eurofighter program amúgy is gondokkal küzd, hiszen a britek is érintettek benne. A Brexit ezt is befolyásolhatja. Ráadásul Gruber dandártábornok jelentése úgy véli: amúgy sem lesz közös európai fejlesztés e téren, mert mindenki maga próbálkozik majd. Így akar Ausztria megspórolni 2 milliárd eurót a légiflottán, amelynek sok szerepe nincs, hiszen az alpesi ország légterét nemigen fenyegeti veszély …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez