Újabb összecsapások Egyiptomban, de most a radikális iszlamisták húzták a rövidebbet

Két különböző akcióban 14 fegyveressel végeztek az egyiptomi rendőrök a Sínai-félsziget közelében, ahol nem rég 23 katona veszítette életét, amikor a radikális iszlamisták ellenörzőpontokat támadtak meg, öngyilkos merénylők bevetésével.

A katonákat ért támadások után az egyiptomi biztonsági erők gyakorlatilag hajtóvadászatot indítottak a Sínai-félsziget északi részén és a Szuezi csatorna szemközti partján. Az egyiptomi belügyminisztérium jelezte, hogy a rendőröknek sikerült felszámolniuk egy sivatagi kiképzőbázist Iszmáilija közelében, ahol radikális iszlamista milícistákat képeztek ki. A támadásban 14 milícistával végeztek, közülük ötöt sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak. Egy másik akcióban, Gízában pedig a biztonságiak két terroristát öltek meg, akik egy lakásban húzták meg magukat. A belügyminisztérium közlése szerint a terroristák komoly ellenállást tanusítottak. A nemrég alakult Hasm Mozgalom harcosai voltak.

Az egyiptomi kormány a Hasm Mozgalmat a 2013-ban betiltott Muszlim Testvériséghez köti. A nemrég létrejött szervezet több tucat támadást hajtott már végre bírák és magas rangú rendőrtisztek ellen Kairóban és más nagyvárosban. Legutóbb pénteken a fővárosban csaptak le a mozgalom tagjai, a belbiztonság egy emberét lőtték le az otthona közelében. Az egyiptomi kormánynak azonban nemcsak ezzel a szervezettel kell megbirkóznia, hanem több tucat olyan fegyveres milíciával, amelyek az Iszlám Állam szolgálatában állnak. Ők nemcsak az egyiptomi hatóságokat, de az ország kopt keresztényeit is rettegésben tartják. Egyiptomban múlt év decembere óta legkevesebb 100 kopt keresztényt gyilkoltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez