Eltávolították a radioaktív háborús emlékművet az orosz parkból

Négy éve helyezték ki Arhangelszkben azt a szovjet időkből származó légvédelmi ágyút, amely rendkívül magas szintű radioaktív sugárzást bocsátott ki magából. Erről azonban senki nem tudott addig, amig egy helyi fiatalember rá nem jött.

A második világháborús légvédelmi ágyú az észak-oroszországi Arhangelsz egyik legnagyobb parkjában állt és a náci Németország felett aratott győzelemnek hivatott emléket állítani. Ez a város egyik leglátogatotabb szabadidő-központja. A helyiek, főként a gyermekes családok körében nagy népszerűségnek örvend. Főleg azért, mert sok korabeli katonai emlék van itt, amire a gyerekek szabadon felmászhatnak.

Ezért is sokkolta a város lakóit, amikor egy helyi fiatalembertől, Dimitrij Surintól megtudták, hogy az egyik kihelyezett ágyú ontja magából a radioaktív sugarakat. Dimitrij  a BBC-nek elmondta, hogy kiváncsiságból kezdte el hordozható sugárzásmérőjével felkeresni a város nevezetességeit. Arra azonban ő sem számított, hogy pont a parkban talál majd egy olyan kiálítási darabot, amely kiakasztja mérőjét.

A légvédelmi ágyún mért sugárzás ugyanis 150-szerese volt a biztonságos szintnek számító 0,30-as mértéknek: 46.99-es volt. Felfedezését az orosz VKontakte közösségi oldalon osztotta meg, képet is posztolt sugárzásmérőjének állásáról. Rövid időn belül rengeteg megosztást és hozzászólást kapott. Sokan kétségbeesve fogadták a felfedezést, aggódnak gyermekeik egészsége miatt.

Dimitrij végül felhívta a vészhelyzetek minisztériumát, hogy bejelentse felfedezését. Meglepetésére a minisztérium komlyan vette őt és fél órán belül ki is érkezett egy gyorsreagálású csapat, hogy szemügyre vegye az ágyút, amit még aznap el is szállítottak a parkból.

Később kiderült, hogy a polgármesteri hivatal korábban a védelmi minisztériumtól szerezte be a második világháborús ágyút, amely 2013-ban már a kötelező vizsgálaton is átesett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez