Trump fia: találkoztam egy orosz ügyvédnővel apám választási kampánya idején

2016. június 9-én történt a találkozó a Trump-toronyban – röviddel azután, hogy a Republikánus Párt Donald Trumpot választotta meg elnökjelöltnek. Az orosz ügyvédnő olyan dokumentumokat ígért Trumpnak, melyek terhelőek lehettek a vetélytársra, Hillary Clintonra nézve.

Natalia Veszelnyickaja ügyvédnővel hárman tárgyaltak Donald Trump nevében: az ifjabb Donald Trump, a vő, Jared Kushner és Paul Manafort, az akkori kampányfőnök. Ez utóbbi később kénytelen volt lemondani, mert az amerikai sajtó megírta: aktívan támogatta az orosz érdekeket Ukrajnában, ahol Janukovics elnök, Putyin barátja volt akkor hatalmon. Később Janukovics Oroszországba menekült. Bukása után listát tettek közzé azokról, akik nagy pénzeket kaptak az oroszbarát elnöktől szolgálataikért. Putyin azután bekebelezte a Krímet. Emiatt az USA és az EU szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben.

Miről volt szó tavaly az orosz ügyvédnő és Trump embereinek találkozóján? Az ifjabb Trump szerint hamar kiderült, hogy az ügyvédnő semmilyen hasznos információval nem rendelkezik. Csupán lobbizni kíván az úgynevezett Magnyickij-rendelet megszüntetése érdekében. Ez a rendelet arra vonatkozik, hogy az USA-ban befagyaszthatják azoknak az orosz politikusoknak a számláit, akik tevékenységükkel sértik az emberi jogokat. Natalia Veszelnyickaja ügyvédnő nyilatkozatában cáfolta, hogy bármi köze is lenne az orosz kormányzathoz.

Az USA-ban vizsgálat folyik Trump és csapata ellen, mert Hillary Clinton állítása szerint az oroszok segítették őket hatalomra. Az FBI főnökét, aki az ügyben túlságosan buzgón vizsgálódott, Trump leváltotta. A vizsgálat kiterjed Jared Kushnerre, az elnök vejére is. Az ortodox zsidó fiatalember Trump legfőbb kapcsolata az amerikai zsidók közösségeivel és Izraellel. Orosz zsidókkal is jó kapcsolatot épített ki. Az Egyesült Államokban most azt vizsgálják: megszegte-e ezzel a törvényt. Trump első nemzetbiztonsági tanácsadóját, Flynn tábornokot, az elnök kénytelen volt meneszteni, mert a tanácsadó túlságosan jó kapcsolatot ápolt az orosz nagykövetséggel Washingtonban.

A téma szóbakerült Trump és Putyin két és negyedórás találkozóján is Hamburgban a G20 idején. Mindkét elnök elviccelte a dolgot, a külvilág nem lett okosabb. Az oroszok abban reménykedtek, hogy a velük szemben ellenséges Hillary Clintonhoz képest Donald Trump számukra kedvező fordulatot hoz. Ebből egyelőre nem lett semmi. Varsóban járva Donald Trump első ízben közölte a nyilvánosság előtt: orosz támadás esetén az USA megvédi Lengyelországot és minden más NATO tagállamot.

Persze Trump vagy Putyin egészen mást mond a nyilvánosság előtt és mást négyszemközt. Azt egyelőre csak nagyon kevesen tudják, miről is volt szó a Trump-Putyin csúcson, mely az első volt a maga műfajában. Oroszország még mindig katonai nagyhatalom, bár gazdasági törpe: a GDP-je annyi, mint Dél-Koreáé, melynek százmillióval kevesebb lakosa van. Washingtonban a demokraták forszírozzák a Trump elleni vizsgálatot, de a Kongresszusban a republikánusok vannak többségben. Nekik pedig aligha áll érdekükben, hogy megbuktassák azt az elnököt, akit ők segítettek be a Fehér Házba.

Fotó: Natalia Veszelnyickaja / blasting news

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez