Egyre több migráns választja a halálos spanyol útvonalat Európába

Tavaly óta megduplázódott a Spanyolország déli partjainál próbálkozók száma, az Alborán-tengeren átkelni azonban sokkal nagyobb kockázatot jelent az eddig használt útvonalaknál.

Nyolc hajóról 380 embert kellett kimenteniük a spanyol mentőegységeknek múlt szerda óta a Marokkót Spanyolország délkeleti részével összekötő Alborán-tengeren az AFP beszámolója szerint. Tavalyhoz képest megduplázódott azoknak az Afrikából érkező menekülteknek és migránsoknak a száma, akik a veszélyes tengerszakaszt választják az átkeléshez Európába. Az erős hullámok ugyanis sorra döntik fel a hajókat: múlt héten egy Marokkóból indult gumicsónakról, melyen 52-en utaztak, csak három túlélőt sikerült megmentenie a parti őrségnek. Az eseményt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az elmúlt évtized legnagyobb tragédiájaként jellemezte a Földközi-tenger Spanyolországhoz közeli szakaszán.

A halálesetek azonban nem riasztják vissza a migránsokat. Az ENSZ jelentése szerint több, mint 2200 ember vesztette életét 2017-ben a Földközi-tengeren, miközben próbálta elérni Európát. Az UNHCR spanyol szóvivője, Maria Jesus Vega arra figyelmeztetett, hogy ha Európa nem képes megoldást találni a problémára, a maffiahálózatok még inkább kihasználják majd a kétségbeesésükben útnak indulókat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez