A történelemben először – keresztény diákot vett fel az ezeréves Al Azhar Egyetem

A Kairóban 971 óta működő Al Azhar a szunnita iszlám világszerte legtekintélyesebb intézménye. Az évezredes egyetem most egy keresztény fiút is felvett a diákjai közé.

Abanoub Girgis Naeim egy magánegyetemen tanult fogorvosnak Felső-Egyiptomban, Beni Szuefben. Úgy döntött, hogy a rezidensképzésben az Al Azharon vesz részt. El is küldte a jelentkezését, az egyetem meg elfogadta azt.

A legtöbb magánegyetemnek Egyiptomban nincs engedélye rezidensképzésre. Ezért az ottani végzősök állami egyetemeken folytatják. A mostani esetet az teszi különlegessé, Naeim olyan egyetemre jelentkezett, amely eddig csak muszlimokat fogadott be –  függetlenül attól, hogy teológiát vagy világiasabb tudományokat kívántak-e hallgatni. Most azonban kivételt tett. Egyiptomban máris elkezdtek spekulálni azon, hogy az Al Azhar mostani lépése az első-e azon a rég várt úton, amely megnyitná a tudományos fakultásokat minden egyiptomi előtt.

Khaled Seddiq, az Al Azhar fogorvosi karának felső-egyiptomi dékánja azt mondta az Al Arabiya hírtelevíziónak, hogy összesen öten jelentkeztek most náluk rezidensnek, négy muszlim és egy keresztény. Ő pedig mind az öt jelentkezőt jóváhagyta, anélkül, hogy megnézte volna, mi a vallásuk. “Ezek az elvek, amiket tanítunk itt az Al Azharon” – mondta. És hozzátette, hogy Aszjútban, ahol a kirendelt kar működik, a legtöbb páciens is keresztény, miután a kormányzóságban sok kopt él. A most felvett diák egyébként másokat is arra bátorít, hogy jelentkezzenek az Al Azharra.

“Mi pedig felvesszük őket, ha megfelelnek a követelményeknek” – mondja a dékán. Aki szerint az Al Azhar mecset nagyimámja is dicsérte a lépést. Úgy vélte, összhangban van az általuk hirdetett értékekkel, a mérsékletességgel és a toleranciával.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Naeim csak egy évet tölt rezidensként az egyetemen, vagyis csak egyfajta képzési programban vesz részt, ami más, mintha teljes egészében ott szerezne diplomát. Arra ugyanis azért – reformok ide vagy oda – nem lenne lehetősége. Már csak azért sem, mert az ilyen típusú felvételhez kívülről kell tudni a Koránt – tudta meg az Al Arabiya az Al Azhar szóvivőjétől. Aki szerint az sem valószínű, hogy egy keresztény diák szeretne részt venni az iszlám kurzusokon, amelyek az egyetem minden karán kötelezőek. A parlamentben ugyan már elhangzott a javaslat, hogy ezeket ne erőltessék a tudományos karokon, és ezzel tegyék lehetővé más vallású diákok bejutását is a patinás intézménybe, de ez a kezdeményezés még nem talál nyitott fülekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez