Londonnál négyszer nagyobb jéghegy szakadt le az Antarktiszról

A NASA műholdképei alapján megerősítették, hogy egy 5800 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le a Larsen C jégselfjéről a Weddel-tengeren.

Az Antarktiszi-félszigetről leváló óriási jégtömeg mintegy 10 százalékát tette ki a jeges kontinens legnagyobb félszigetének. Már évek óta figyelik a tudósok a rajta keletkezett repedést, az utóbbi másfél hónapban azonban jelentősen felgyorsult az elválás. A jéghegy méreteit illetően nagyjából akkora terület úszik most a tengeren, mint London négyszerese, Wales negyede vagy Luxemburg kétszerese. A súlya a becslések szerint egy trillió tonna, ami 18 nullás szám, milliárdszor milliárdként kell elképzelni.

A műholdképek alapján azonban a jéghegy egyelőre nem mozdult a helyéről, nem kezdte meg bizonytalan útját a Weddel-tengeren. Ennek oka lehet, hogy a víz alatti domborzat fogva tartja, vagy egyelőre nincs meg a megfelelő hullám- és széljárás ahhoz, hogy megindulhasson.

A jéghegyről készült videót ITT nézhetik meg.

Dr. Anna Hogg, a Leeds-i Egyetem kutatója szerint egyáltalán nem ritka, hogy a jéghegyek a szakadást követően is egy helyben maradnak, és több kisebb részre esnek szét. Azt is hangsúlyozták, hogy ugyan eláraszthatná a világot az Antarktisz olvadása, egy jéghegy leszakadásától még nem kell drasztikus tengerszint-emelkedésre gondolni. Azt azonban minden, az ügyben nyilatkozó tudós kiemelte, hogy az ilyen esetek mutatják a globális felmelegedés elleni fellépés fontosságát.

Az óriási méretű jéghegy azonban mégsem lett rekorder: 2000-ben egy dupla ekkora (11.000 négyzetkilométeres) jéghegy szakadt le szintén az Antarktiszhoz tartozó Ross jégselfről, és 6 évvel később megközelítette Új-Zélandot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez