A tengeren hánykolódó hajón szülte meg gyermekét egy afrikai anya

A csecsemő és édesanyja is jól van, kedden reggel elérték az olasz partokat. Olaszország viszont jelezte, hogy már nem sokáig tud egyedül megküzdeni a Földközi-tengeren érkező menekültáradattal.

481 embert mentett ki kedden reggel a parti őrség a szicíliai Pozzallo kikötőjéhez közeli tengerszakaszon – köztük egy kameruni csecsemőt és édesanyját. A Chrisnek elnevezett újszülött a tengeren hánykolódva jött a világra, a mentőcsapat tagjai pedig tapssal üdvözölték a jövevényt, amikor az Aquarius mentőhajó a fedélzetére vette. A kisfiú édesapja szintén nehéz út előtt áll, Líbiából szeretne eljutni Európába.

000000cameron
„A kis Chris jól van és az édesanyja is. Viszont az mindkettőjüknek jobb lett volna, ha nem a Földközi-tenger közepén, 100 férfitól körülvéve kellett volna szülnie” – kommentálta a szervezet közösségi oldalán az örömteli hírt Alice Gautreau, az MSF munkatársa.

Olaszország EU-s partnereit sürgeti, hogy “konkrét hozzájárulással” segítsenek megküzdeni a menekültválsággal. Az olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni a múlt héten figyelmeztette a tagállamokat, hogy országának nincs végtelen kapacitása mindenkit befogadni, hiszen már így is 85.000 embert fogadott be abból a 100.000-ből, akik idén érkeztek Olaszországba. Az EU már ígéretet is tett egy sürgős, 35 millió eurós segélyalap létrehozásáról Olaszországnak – ez az Emmanuel Macron és Angela Merkel részvételével zajlott tegnapi, trieszti Balkán-csúcson is téma volt.

Fotó: Twitter – MSF_Sea

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez