Ha elkapják, börtönbe csukhatják a miniszoknyás lányt Szaúd-Arábiában

A közösségi médiában posztolt magáról egy videót. Miniszoknyában, crop felsőben, tornacipőben sétál egy sikátorban. A jelenet tökéletesen normális – máshol. A fiatal nőt azonban Szaúd-Arábiában filmezték.

A Snapchat-en a hétvégén közzétett videó teljesen szembemegy a sivatagi királyság konzervatív értékrendjével. Az uralkodó család az iszlám szigorú, ősi vahabita formáját igyekszik fenntartani. Ez egyebek közt azt is előírja, hogy a nőknek nem szabad vezetniük, idegen férfiakkal érintkezniük és hosszú, bő, alakjukat elrejtő ruhákba kell öltözniük, a hajukat pedig el kell takarniuk.

Az egyelőre ismeretlen nő Rijádtól 155 kilométerre északra, egy falu történelmi erődjében sétálgat a hagyományostól igencsak eltérő ruhájában. Ez a vidék egyébként az ország legkonzervatívabb része. A közösségi médiában kap hideget is, meleget is ezért. Van, aki dícséri a bátorságát. A konzervatívok egyike pedig azon siránkozik, hogy “íme, itt láthatók az ignoráns liberális közösség követelései: egy bukott nő, férfiak és nők keveredése, zene, tánc. Nem pedig egészségügy vagy oktatás.”

Ez kicsit sem rejtett utalás az új koronaherceg, Mohammad bin Szalman modernizációs tervére, a Vision 2030-ra. Ez megengedi ugyanis az országos átlagnál jóval liberálisabb,  tengerparti Dzsiddában a férfiak és nők közös szereplésével készülő filmek forgatását, illetve koncertek megtartását – írja a Newsweek. A királyság lakóinak fele 25 év alatti.

Többen azzal védték meg a lányt, hogy amikor Donald Trump májusban Szaúd-Arábiában járt, sem a felesége, Melania, sem a lánya, Ivanka nem öltött magára sem abaját, sem fejkendőt. Pedig a királyságban külföldiekre nézve is kötelező ez. Mások azt írják, hogy ha a lány külföldi lenne, csak a szépségére tennének megjegyzéseket. De miután szaúdi, sokan rendőrért kiáltanak.

Hétfőn az Okaz című szaúdi lap arról írt, hogy az érintett falu, Ushayqar vezetői arra kérték a tartomány kormányzóját és a rendőrséget, hogy intézkedjenek a lánnyal szemben. A vallásrendőrség pedig azt közölte a Twitteren, hogy már felvette az ügyben a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez