Egy 258 éves ágyúgolyót találtak Kanadában

Egy apró kis szikra is elég lett volna ahhoz, hogy a 90 kilogrammos, puskaporral teli golyó felrobbanjon.

A történelmi ágyógolyót munkások találták meg egy építkezés helyszínén Quebec City történelmi városrészében. A felfedezésük után rögtön értesítették a város régészeit is, hogy vizsgálják meg a leletet. Ezt követően derült ki, hogy az ágyógolyó nagy valószínűséggel 1759-ből származik és a brit csapatok lőhették ki az Ábrahám-síksági csatában. Az ágyúgolyú azonban valamilyen oknák fogva nem robbant fel. A régészek közelebről megvizsgálva észrevették, hogy egy lyuk tátong a golyó közepén, ami feltehetően puskaporral van tele, ezért kihívták a kanadai hadsereg tűzszerészeit, hogy gondoskodjanak a 258 éves lövedékről.

A tűzszerészek nem teketóriáztak, azonnal a helyszínre siettek. Sylvain Turdel tiszt a CBS-nek elmondta, hogy ezek a rendkívül régi lövedékek kiismerhetetlenek, ezért nagyon veszélyesek tudnak lenni – elég egy apró szikra ahhoz, hogy felrobbanjanak. A szakemberek végül biztonságos helyre szállították a golyót és egy speciális vegyianyagokból álló koktélt fecskendeznek majd a belsejébe, hogy hatástalanítsák a benne lévő puskaport. Ha sikerül sérülésmentesen és végérvényesen hatástalanítaniuk a tárgyat, akkor a helyi múzeumnak adományozzák – mondta a tűzszerész tiszt.

Az Ábrahám-síksági csata a hétéves háború részét képezte. Ez volt a brit birodalom és a franciák döntő ütközete Észak-Amerikában, ami végül véget vetett a francia uralomnak Kanadában. A csata rendkívül véresre sikeredett, több ezer katona halálával végződött. Mindkét fél főparancsnoka, James Wolfe és Louis-Joseph de Montcalm tábornok is elesett a harcokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez