Rendszeresen molesztálták a gyerekeket a kórusban, melynek élén Benedek pápa pap bátyja állt

Olyan volt a kórusban az élet, mint egy börtönben vagy koncentrációs táborban. A gyermekkórusból összesen 547-en kaptak valamilyen szadista büntetést vagy lettek szexuális molesztálás áldozatai. Ezt állapította meg az az ügyvéd Németországban, akit a katolikus egyház a regensburgi székesegyházi gyermekkórus ügyeinek a kivizsgálásával bízott meg.

A székesegyház verebeinek kórusát még a középkorban, 975-ben alapították meg. Benedek pápa pap bátyja, a ma 93 esztendős Georg Ratzinger 1964 és 1994 között állt a kórus élén. Ma azt mondja: semmit sem tudott erről. Ulrich Weber, az egyház által megbízott ügyvéd ezt elképzelhetetlennek tartja. A jelentés ugyanakkor megállapítja: minthogy nagyon régi ügyekről van szó, nem vonnak felelősségre senkit, de kárpótlást fizetnek az áldozatoknak. Az egy főre jutó maximális kárpótlási díj eléri a 20 ezer eurót. Összesen 11 millió eurót fizet ki a katolikus egyház az egykori gyermekkórus tagjainak.

Már XVI. Benedek pápa is komolyan kivizsgáltatta az ilyen ügyeket, de utóda, Ferenc pápa még szigorúbb ebben. A Vatikán kincstárnoka, az ausztrál Pell bíboros például kénytelen volt felfüggeszteni működését Rómában, mert a hatóságok beidézték szülőhazájában egy régebbi pedofil botrány miatt. Benedek pápa 2013-ban mondott le tisztségéről. Bár azt kérte, hogy szülőföldje, Bajorország egyik kolostorában tölthesse nyugdíjas napjait a bátyja társaságban, ezt a Vatikán biztonsági okból nem engedélyezte. A pápa ugyanis – még nyugdíjban is – terrorakció célpontja lehet. Ilyen terrorakció elhárítására egy kolostor nincs felkészülve, ezért XVI. Benedek továbbra is a Vatikán lakója – annak ellenére, hogy Szent Péter trónján 2013 óta Ferenc pápa ül.

Fotó: a háttérben a Szt. Péter székesegyház tornyai regensburgban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez