Gyógyszertárban árulják a marihuánát Uruguay-ban

A 3,4 milliós kis állam ismét az élvonalban Latin-Amerikában: itt szüntették meg először a rabszolgaságot és itt deklarálták először a női egyenjogúságot. A marihuána magánfogyasztását már korábban törvényessé tették, de szerdától mindenki megkaphatja a gyógyszertárban is.

Persze szabályok azért vannak.  Először is mindenkinek regisztráltatnia kell magát, ha vásárolni akar. Valamilyen orvosi indoklás nem árt. Csakis hazai polgárok vásárolhatnak. El akarják ugyanis kerülni azt, hogy Uruguay a drogkedvelők Mekkája legyen. Persze azért a pénz nem mellékes: évente 26 millió euróra számít az államkincstár.

A 3,4 milliós ország minden polgára tehát napi 1,30 gramm marihuánát vehet a gyógyszertárban. Otthon hat növényt is termeszthet anélkül, hogy becsöngetne a rendőr. Uruguay ezzel nemcsak követi az amerikai trendet, hiszen az USA néhány államában csakis a magánszférában lett legális a marihuána. Itt viszont az állami gyógyszertárak is árusítják azt a szert, melyet az ENSZ még 1961-ben kábítószernek nyilvánított. Csakhogy a költségvetési hiány nagy úr. Az USA-ban is elsősorban emiatt engedélyezték a marihuánát. Uruguay-ban hasonló a helyzet. Most már csak az a kérdés, hogy mennyire tartják be a szabályokat. Régi szép hagyomány ugyanis, hogy a szomszédos Brazília és Argentína polgárai is szép számban keresik fel a kis Uruguay-t, mely mindig az élen járt az újításokban Latin-Amerikában. 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez