Szilícium-völgy: észrevették-e a félistenek, hogy a szexuális zaklatás kora lejárt?

Ez az egész az egóról és a hatalomról szól – mondta Lisa Wang, egy start up alapítója a CNN hírtelevíziónak. Ahol egyre másra nyilatkoznak olyan nők, akiket valamilyen szexuális zaklatás ért a Szilícium-völgyben.

Travis Kalanick, az Uber alapító vezérigazgatója júniusban volt kénytelen távozni posztjáról szexuális zaklatás miatt. Dave McClure, aki 500 start upot finanszírozott, szintén lelépett, ugyancsak emiatt. Távozott Justin Caldbeck, a Binary Capital főnöke is. A Tesla egyik ifjú munkatársnője viszont azt tudatta a világgal: őt rúgták ki, miután panaszt tett szexuális zaklatás miatt. Mi zajlik a Szilícium-völgyben Kaliforniában, ahol az informatika a permanens forradalom állapotában leledzik? A New York Times szerint rendszerszintű problémáról van szó. De miért?

A befektetők félistenek a Szilícium-völgyben 

Nincsenek határok, csak a pénz korlátlan hatalma és imádata – mondja Jennifer Schwartz ügyvédnő, aki már több esetben képviselte az áldozatok érdekeit a szexuális zaklatási perekben. A befektetők félistenek ebben a világban. A stratup cégek mindenáron igyekeznek pénzt szerezni. Ennek pedig a nők isszák meg a levét, mert őket küldik a befektetőkhöz, hogy szerezzenek pénzt.

A befektetők szinte kivétel nélkül férfiak, akik közül sokan szívesen visszaélnek a helyzettel. Panaszt tenni pedig nincsen hol! Ez teljesen a vadnyugat a vállalkozás terén. Mindenki a nagy ötlettel jön és mindenki pénzt kér. Ebben a légkörben a szexuális zaklatás teljesen elfogadott jelenség. Inkább az kelt feltűnést, ha egy nő tiltakozik. Most viszont mintha átszakadt volna a gát: áradnak a tiltakozások és kínos tanúvallomások a médiához! Hogy reagálnak erre a félistenek, a befektetők? A Le Monde összeállítása végén Sam Altmant, az Y Combinator főnökét idézi: lassan azért észrevesszük, hogy van itt valamilyen probléma.

Fotó: a Szilícium-völgy a levegőből / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez