Női jelentkezők már vannak, de lesz-e belőlük szuperkommandós?

2016 januárjában döntöttek úgy Washingtonban, hogy nők is szolgálhatnak harcoló alakulatokban. Sokan jelentkeztek is, de szuperkommandós jelölt eddig nem akadt. Most ketten is jelentkeztek a haditengerészet szuperkommandós alakulataihoz.

Az egyik kommandós alakulat a SEAL, a másik a SWCC. Mindkettőnek van tehát női jelöltje. A SEAL a híresebb alakulat: ők ölték meg Oszama bin Ladent, a világ első számú terroristáját Pakisztánban. De vajon a hölgyek megbirkóznak-e a pokolian nehéz kiképzéssel?

Ennek nézett utána a CNN hírtelevízió. Kiderül: a nők pontosan ugyanazt a kiképzési tervet követik. Semmilyen könnyítés sincs. A kéthónapos fizikai kiképzés szörnyen megerőltető, de talán ennél is nehezebb a mentális teszt. A kommandósnak akkor is operatívnak kell maradnia, ha a körülmények különösen kedvezőtlenek. A kiképzésbe beiktatták mindkét kommandós alakulatnál a pokoli hetet. Ez az akaraterő próbája: azt tesztelik, hogy ki mennyire marad cselekvőképes a pokolian nehéz körülmények között.

Menet közben is sok jelöltet kirúgnak, de végül többen saját maguk adják fel. Rájönnek : a kommandós élet nem nekik való! Sokan féltik ettől az első hölgyeket is, akiknek személyazonossága szigorúan titkos. Ezt az óvintézkedést általában azért alkalmazzák, mert a kommandósokat sokszor a terroristák ellen vetik be és ezért nem akarják őket kitenni valamiféle bosszúállásnak.

A nők esetében most arról is szó van, hogy óriási a sajtó érdeklődése. Ez pedig nyilvánvalóan megnöveli a stresszt a két vállalkozó szellemű női kommandósnál. Akik nemük első képviselői lehetnek a szuperkommandósok soraiban Amerikában, de csakis akkor, ha sikeresen végigcsinálják a pokolian nehéz kiképzést – épp úgy, mint a férfiak.

Általában 1000 jelölt kezdi meg a kiképzést és 200-250 lesz közülük szuperkommandós – írja a CNN honlapja. A két hölgy történelmet írna, ha bármelyikük bekerülne a szuperkommandósok közé, hiszen a férfi monopólium egyik utolsó bástyája omlana le, ha kiderülne: a szebbik nem nem gyengébb, mint az erősebb nem ezen a téren sem.

Fotó: amerikai katonanők Afganisztánban / US Army

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez