AIDS-világkongresszus Párizsban – 7 milliárd dollár hiányzik

Trump amerikai elnök bejelentette: az USA csökkenti hozzájárulását a nemzetközi programokhoz. Washingtonban a kongresszus most tárgyalja a részleteket, de ha jóváhagyják Trump elképzelését, akkor 1,13 milliárd dollár kiesik az AIDS elleni költségvetésből.

Ezért a világkongresszus résztvevői nyilatkozatot tettek közzé még a világkonferencia megnyitása előtt és ebben sürgetik, hogy növekedjenek a magán- és az állami adományok, mert különben több százezer ember élete kerül veszélybe.

Körülbelül 830 ezer HIV-fertőzött beteg nem kaphatja meg a szükséges kezelést, ha az USA csökkenti hozzájárulását – mondta az AIDS-társaság főnökasszonya, a dél-afrikai Linda-Gail Bekker. Az Egyesült Államok ugyanis a legnagyobb támogató – és félő, hogy a példáját mások is követik majd. Az USA több mint a kétharmadát finanszírozza a nemzetközi AIDS-program, mely nagyon szép eredményeket ért el. 2020-ra az a terv, hogy a HIV fertőzöttek 90%-át fedezzék fel, ezek 90%-a kapjon kezelést és ennek eredményeképp 90%-uk képes legyen együtt élni a betegséggel anélkül, hogy az akár az ő, akár pedig mások életét veszélyeztetné. 

Amerika tavaly 4,9 milliárd dollárt adott erre a célra, Nagy-Britannia 645 milliót, Franciaország 242 milliót. Ha az amerikai csökkentés megvalósul és mások is követik a példát, akkor 2020-ig 7 milliárd dollár hiányzik majd a költségvetésből – mondta az AIDS- társaság kincstárnoka Párizsban.

Az AIDS elleni küzdelem a világon mindenütt jól alakul, kivéve az egykori szocialista országokat – közölte az Unaids a párizsi tanácskozás előtt. Különösen súlyos a helyzet a Szovjetunió egykori tagállamaiban, ahol a hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet és nem adnak elég pénzt az AIDS-ellenes harcra. A gyorsan terjedő kábítószerfogyasztás és a prostitúció ezekben az országokban a HIV-vírus gyors terjedéséhez vezet.

Kelet-Európa és Közép-Ázsia mellett továbbra is veszélyeztetett az afrikai kontinens, ahol eddig igen szép eredményeket sikerült elérni. Ez elsősorban a Bill és Melinda Gates alapítvány többmilliárd dolláros hozzájárulásának köszönhető. Párizsban az AIDS-világkonferencián a résztvevők attól tartanak, hogy Trump divatot csinál és mások is követik majd a visszafogást ezen a téren annak ellenére, hogy az AIDS elleni világkampány során egyértelműen megmutatkozott: a járvány megfékezhető és többmillió ember életét lehet megmenteni, ha a pénzeket célzottan és hatékonyan költik el.

Fotó: piros szalag a Fehér Házon George W. Bush elnöksége idején / The White House

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez