Nagy fogás Maliban, elkaptak egy kulcsfontosságú terroristavezért

Elfogását biztonsági okokból sokáig titokban tartották.

Alhousseyni Ag Assaleh a Macina Felszabadító Front logisztikai főnöke és francia, valamint mali katonák fogtak el július 8-án Timbuktu közelében – mondta Salif Traoré tábornok a Reuters hírügynökségnek.

A dzsihadista parancsnok elfogását szándékosan titokban tartották, hogy felkutassák és felszámolják terrorhálozatát – tette hozzá a hadsereg tábornoka.

Alhousseyni elfogása azért rendkívül fontos, mert a férfi szoros kapcsolatban állt a Macina Felszabadító Front vezérével, Amadoi Koufa emírrel, aki korábban a rettegett Ansar Dine terrorszervezetnek is a tagja volt. Ez volt az a terrorcsoport, amely romba döntötte Malit, miután 2011 végén felkelést indított a bamakói kormány ellen. Az Ansar Dinét végül francia katonák bevetésével sikerült feltartóztatni Bamakó határán és visszaszorítani Mali sivatagos északi régiójába, ahol több mint 5 év elteltével sincsen béke.

Az emír jelenleg az egyik legkörözötebb személy Maliban és a Száhel-övezet országaiban. Az általa alapított és vezetett Macina Felszabadító Front ugyanis több tucat véres támadást hajtott már végre a térségben. A fegyveres csoport fő célkitűzése az, hogy feltámassza a történelmi Massina Birodalmat, amely a sharia szigorú szabályai szerint működött.

A Száhel-övezet országai jelenleg azon fáradoznak, hogy közösen felállítsanak egy hadsereget, amely hatékonyan tudná felvenni a harcot a térségben működő több tucat terrorszervezet ellen. A fő erőt azonban továbbra is a franciák biztosítják a térségben, 2013 óta közel 4000 katona állomásozik Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez