Elmosta a folyó a hatalmas pagodát Mianmarban – videó

Heves esőzések és árvizek pusztítanak Mianmarban, ahol több mint százezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. Az ország központi részén, Magwayban a legrosszabb a helyzet, ahol az Ayeyarwaddy-folyó gyakorlatilag teljes egészében elmosott egy buddhista szentélyt.

A Thiri Yadana Pyilone Chantha Pagodát 2009-ben építették, távol az Ayeyarwaddy-folyótól, amely végül július 20-án mégis elmosta a buddhista szentélyt. A pagoda pusztulását egy helyi lakosnak sikerült megörökítenie. Később az AFP-nek elmondta: drámai volt végignézni, ahogyan a folyó maga alá gyűri az építményt. A víztömeg gyakorlatilag kimosta a pagoda alapját, amely ezek után megrogyant, majd összedőlt, az ár pedig teljes egészében elmosta az épületet.

A mianmari ítéletidőnek legkevesebb két halálos áldozata van, de több mint 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. A heves esőzések és áradások ugyan valamelyest enyhültek az elmúlt napokban, a magas vízszintű gyorsfolyású folyók azonban továbbra is pusztító erővel törnek előre. Magway régióban keletkeztek a legnagyobb károk, ahol 60 ezer ember otthona is elpusztult.

Mianmarban minden évben májustól egészen októberig heves esőzésekre és áradásokra lehet számítani. A kormány minden évben figyelmeztetést ad ki és megpróbál felkészülni a katasztrófahelyzetre, ez azonban nem mindig sikerül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez