Hoppá! A kínaiak nagyon komolyan veszik katonai jelenlétüket Afrikában

A felderítő műholdak által készített legfrissebb felvételek alapján a kínaiak dzsibuti katonai bázisa nemcsak hogy nagyobb, de jóval védettebb is, mint azt bárki gondolta volna. Azt is sikerült megállapítani a képekről, hogy a kínaiak földalatti létesítményeket is építettek, ami számos kérdést felvethet első külföldi katonai bázisuk valódi céljáról.

Dzsibuti apró kis állam Kelet-Afrikában, a Vörös-tenger partján, elhelyezkedése miatt  azonban stratégiai fontosságú országgá nőtte ki magát. Ezért nem véletlen, hogy az amerikaiak, a franciák, a japánok és most a kínaiak is létesítettek itt egy-egy katonai bázist. Innét ugyanis tökéletesen lehet ellenőrizni az Ádeni-öblöt, a Báb el-Mandeb tengerszorost és nem utolsósorban a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi hajózási útvonalát is.

A kémműholdak által készített legfrissebb felvételek alapján úgy tűnik, hogy a kínaiak nem teketóriáznak: apait-anyait beleadnak, hogy egy szuperbiztos katonai létesítményt hozzanak létre maguknak. A dzsibuti támaszpont egyébként Kína első külföldi katonai létesítménye. A felvételek alapján a bázist háromszintes védelmi vonal biztosítja, kerítések és egy nyolc méter széles fal veszi körbe megfigyelő toronnyokkal. De ami igazán izgalmas és egyben rejtélyes, az a mostani képeken jól kivehető, 23 ezer négyzetméteres földalatti létesítmény jelenléte. A Stratfor geopolitikai hírszerző cég elemzői szerint egy ilyen létesítmény lehetővé teszi a kínaiak számára, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, amelyeket lehetetlen lesz megfigyelni. A földalatti bázis emellett extra védelmet nyújthat a katonáknak és járműveknek is. Ráadásul rendelkezik hangárokkal és leszállópályával is – az utóbbi ugyan jelenleg csak helikopterek fogadására alkalmas. A létesítmény azonban még koránt sincs kész, dokkokat ugyanis még nem építettek. Az viszont már biztosra vehető, hogy hamarosan azok is meglesznek.

swww22

A kíniak egyébként azzal indokolják katonai jelenlétüket Afrika ezen pontján, hogy hozzájárulnak a béke és a biztonság megteremtéséhez a térségben. Kelet-Afrika valóban rendkívűl zűrzavaros régió. Szomáliában több mint 20 éve tart a polgárháború, ami a szomszéds országokra, Etiópiára és Kenyára is kihat. Az al-Shabab radikális iszlamista szervezet, amely az al-Kaidával áll szoros szövetségben, komoly terrorfennyegetést jelent. Itt található még Eritrea is, amely a világ egyik legelzártabb országa, kemény diktatúrával az élén. Ráadásul Eritrea és Etiópia ősellenségek, egy lezáratlan háborúval. Dzsibutinak pedig szintén akadnak problémái, egyik oldalon ugyanis Szomáliával határos, a másik oldalon pedig Eritreával, amellyel területi vitái vannak. Kína nemrég be is jelentkezett közvetítőnek a két ország között, emellett békefenntartás céljából még katonákat is küldene Eritrea és Dzsibuti határára, miután Katar nemrég kivonta onnét 450 fős katonai kontingensét. Ha nagyon akarjuk, még Dél-Szudánt is a térség országaihoz sorolhajtuk, ahol szintén véres polgárháború zajlik.

wewew39

Elemzők úgy látják, hogy a dzsibuti támaszpont Kína azon célját hivatott szolgálni, hogy mielőbb szuperhatalommá válhasson. Ehhez pedig elengedhetetlen a katonai és haditengerészeti támaszpontok létesítése a Föld különböző részein. Afrika pedig jó indulási pont, a kontinens ugyanis Kína számára rendkívül fontos – rengeteg pénzt pumpál bele, fejlesztéseket hajt végre, hogy rátegye a kezét a hatalmas nyersanyag készletekre, biztosítva ezzel saját gazdasága folyamatos növekedését. Egy dolog már most biztosan állítható: a kínaiak bázisa nagyobb, fejlettebb és védettebb, mint az amerikai, a japán és a francia támaszpontok Dzsibutiban. Az pedig szintén nyilvánvaló, hogy a kínaiak hosszú távra terveznek Afrikában. Csak még azt nem tudni pontosan, hogy mire is készülnek valójában.

Forrás: CNN

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez