Ha így csökken a spermaszám, kihalhat az emberiség

A szomorú véget egy izraeli kutatóorvos prognosztizálja nemzetközi felmérések alapján.

Csaknem 200 kutatás eredményeit böngészte át Dr. Hagai Levine. Ezek szerint Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon egyaránt a felére csökkent a férfiak által termelt spermák száma 40 év alatt. A Human Reproduction Update megállapításait illetően több tudós is szkeptikus.

A jeruzsálemi Héber Egyetemen járványtannal foglalkozó Levin doktor mindazonáltal úgy véli: ha a trend folytatódik, kihal az emberiség. Márpedig szerinte folytatódik, legalább is az említett földrészeken. És ez csak úgy állítható meg, ha változtatunk az életmódunkon, kevesebb vegyi anyag hatásának tesszük ki magunkat.

Érdekes viszont, hogy Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában nem látták nyomát a kutatók jelentős spermaszám-csökkenésnek. Igaz, ezeken a helyeken kevesebbet is vizsgálódtak.

A számlálás módszertana egyébként a kétkedők szerint több sebből vérzik: például pontos mérési módszer évtizedekkel ezelőtt még aligha volt vagy meglehetősen kicsik voltak a vizsgálati csoportok. Mindazonáltal Dr. Levine tanulmánya közülük is sokakat elgondolkodtat.

Egy dologban azonban valószínűleg minden szakember egyetért: ha követjük Dr. Levine tanácsait és kevesebb rovarirtónak, műanyagnak tesszük ki magunkat, megpróbáljuk elejét venni az elhízásnak, kerüljük a stresszt és a dohányzást, egészségesen táplálkozunk, kevesebbet nézzük a tévét és többet mozgunk, valószínűleg kevésbé lesz okunk az emberiség jövője miatt aggódni. Már ami a spermaszám fatális csökkenését illeti.

Forrás: BBC

(Visited 41 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez