Lezuhant a németek egyik Tigrise Maliban, a pilóták is odavesztek

A német védelmi minisztérium szerint műszaki hiba okozhatta a támadóhelikopter vesztét Mali északi régiójában.

Az ENSZ békefenntartó missziójában működő német helikopter szerdán zuhant le Észak-Maliban, a sivatagban. A szerencsétlenségben mindkét pilóta meghalt – írja a Reuters hírügynökség. 

A német védelmi minisztérium egy 15 tagú katonai küldöttséget küldött Maliba, hogy megvizsgálják a helikopter roncsait és feltárják a baleset körülményeit. A jelenlegi információk alapján azonban a tárca kizártnak tartja, hogy a támadóhelikoptert lelőtték volna, nincsenek ugyanis erre utaló nyomok. A németek ezért műszaki hibára gyanakodnak. Közben a helikoptert gyártó Airbus jelezte, hogy minden segítséget megad a vizsgálathoz.

A szerdai baleset után a német hadsereg leállította az összes Tigris helikopter repülését, egészen addig, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak.

Németország négy darab Eurocopter Tiger típusú harci helikoptert és további négy NH-90-es szállító helikoptert bocsátott az ENSZ mali békefenntartó missziójának a  rendelkezésére. A német helikopterek az idén, az év elején áltak szolgálatba Mali északi régiójában, miután a hollandok kivonták onnan saját helikoptereiket. Előzőleg át kellett alakítani és fel kellett készíteni a sivatagi körülményekhez őket. Ezt a német hadsereg maradéktalanul teljesítette, szigorúan betartva az ENSZ előírásait – közölte a német védelmi tárca.

Németországban jelenleg 27 darab Eurocopter Tiger harci helikopter áll szolgálatban. Egy tavaly novemberi német parlamenti jelentésből azonban kiderült, hogy a Tigrisek csupán 44 százaléka alkalmas bevetésre. Ezek a típusok egyébként 2012 és 2013 között 18 hónapig Afganisztánban is szolgáltak, akkor nem volt panasz rájuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez