Királykisasszony előzetesben

Másfél milliárd dolláros korrupcióval gyanúsítják a volt üzbég elnök lányát, Gulnara Karimovát.

Üzbegisztán egykori teljhatalmú urának lányát azzal gyanúsítja most az ügyészség, amit Taskentben mindenki tudott: hatalmával visszaélve óriási vagyonra tett szert. Karimov papa, a szovjet időkből örökölt diktátor nem tagadott meg semmit az idősebb lányától. Minthogy fia nem volt, ezért sokáig őt szánta trónörökösnek. Csakhogy kiderült: Gulnara alkalmatlan erre a szerepre. Hisztérikus volt és állandóan szerepelni kívánt a nyilvánosság előtt. Egy muzulmán többségű országban nemigen örül a közvélemény annak, ha a kijelölt trónörökös lenge öltözékben együtt dalol a kiöregedett francia filmsztárral, Gerard Depardieu-vel. Ráadásul mindez többmillió dollárba kerül az államkincstárnak. Abban az Üzbegisztánban, ahol az emberek többsége a szovjet időket idéző szegénységben él.

Karimov, az öreg diktátor maga is rádöbbent: idősebb lánya alkalmatlan egy ország irányítására abban a térségben, ahol a hatalmat egyaránt fenyegetik az iszlamista terroristák és a mohó nagyhatalmak,

mindenekelőtt Oroszország, az USA és Kína. És akkor még nem beszéltünk Törökországról, Szaúd-Arábiáról és Iránról, mely szintén igyekszik befolyást szerezni Üzbegisztánban. Minthogy a diktátor kisebbik lánya külföldön él – hazáját az UNESCO-ban és más ENSZ-intézményekben képviseli – ezért a dinasztiaalapítás elmaradt. Azerbajdzsánban sikerült a szovjet időkből átmenteni az Alijev klán hatalmát, Üzbegisztánban nem.

Karimov halála után a dinasztia megindult a lejtőn. Gulnara először házi őrizetbe került. Most pedig börtönbe. Az ügyészség nyomozói arról faggatják: hol a pénz? Másfél millárd dollárt keresnek rajta.

Ez a világon mindenütt nagy pénznek számít, de Üzbegisztánban különösen, hiszen a városokban 200 dolláros fizetések vannak, vidéken pedig leírhatatlan a nyomorúság.

Az ügyészség szerint négy országban rejtette el vagyonát Gulnara Karimova: az első helyen Svájc áll – érthető módon. Ráadásul Gulnara húga Genfben él, ahol a sógora “üzletember”. Üzbegisztán külkereskedelmének jelentős részét ő intézte, amíg apósa volt a diktátor. Azóta a szerepe némiképp megváltozott. Lehet, hogy kedves feleségével együtt ő lesz az üzbég ügyészség újabb vádlottja a diktátor családjának korrupciós ügyeiben.

Svájcon kívül Nagy-Britanniában, Franciaországban és Oroszországban keresik Gulnara Karimova pénzét. Az elmúlt évek azt mutatták: könnyebb egy diktátort megölni, mint a külföldre menekített pénzét megtalálni! Kadhafi elnököt 2011-ben ölte meg a fellázadt nép Líbiában. Állítólag legkevesebb 40 milliárd dollárt menekített külföldre. Kedvenc fia intézte a pénzügyeket. Őt elfogta egy milícia, mely aztán szabadon engedte, de továbbra is Líbiában maradt, mert keresi őt a hágai nemzetközi bíróság is. A pénzről mindenki mélyen hallgat. Valószínűleg a diktátor lányát is könnyebb lesz elítélni Üzbegisztánban, mint a pénzét megtalálni. De másfél milliárd dollárért azért érdemes megpróbálni egy-két nem éppen ortodox módszert is…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez