Genetikai katasztrófához vezethet a többnejűség

A mormonok második számú vezére, aki Nyugatra vezette a szekta tagjait, a többnejűséget prédikálta és gyakorolta is. Bár kezdetben hűségesen kitartott egyetlen neje mellett, halálakor már 55 feleséget jegyeztek fel.

Brigham Young, aki megalapította Salt Lake City-t, a mormonok fővárosát, nem sejtette még, hogy a többnejűség genetikai katasztrófát okozhat. Utódai már gondolhattak erre, amikor betiltották ezt a szokást Utah államban. A mormonok döntő többsége elfogadta a döntést és visszatért a hagyományos házassági formához. Nem így egy harcos kisebbség.

Két szektavezérrel az élen új mormon hazát alapítottak egy isten háta mögötti vidéken Utah és Arizona határán. Short Creeknek hívják ezt a vidéket, mely nagyobb, mint Belgium – 36 ezer négyzetkilométer. Körülbelül 7700 ember él ma itt. Nyolcan egy igen ritka és nagyon súlyos születési rendellenesség áldozatai: igen kevés van a szervezetükben egy létfontosságú enzimből, amely az energiát adja az élőlényeknek. Ennek következtében a gyerekek arcformája furcsa és az agyuk alig-alig működik – írja a BBC honlapja. Az agy ugyanis igen sok energiát fogyaszt – az egész szervezet szükségletének egyötödét, miközben a súlya mindössze 2%-a a gyerek testének. Az enzim hiánya azt eredményezi, hogy a gyerekek súlyos agykárosultak: járni sem tudnak és a tanulási képességük minimális. Vagyis egész életükben rokkantak lesznek. Eddig a világon 13 ilyen esetet ismertek. Most egyszerre 8 került elő egy 7700 tagú közösségben.

Miért? – tették fel a kérdést a genetikusok. Gyorsan meg is lett a válasz: az egyik szektavezér ebben a ritka betegségben szenvedett. Később egyik gyermeke összeházasodott a másik szektavezér gyerekével. A zárt közösségen belüli házasodás genetikai katasztrófát eredményezett. Ebben a kis közösségben egymilliószor nagyobb az esély arra, hogy az újszülött ilyen enzimhiánnyal jön a világra! A mormonok magukba roskadtak.

Brigham Young bizonyára nem ezt akarta, amikor a többnejűség előnyeit ecsetelte. Viszont ami katasztrófát jelent a kis mormon közösségnek, az valóságos aranybánya a gentikusok számára. Eddig itt fedezték fel a legtöbb ritka genetikai betegséget! És a komoly munka még csak most kezdődik, hiszen teljesen fel akarják genetikailag térképezni a kis mormon közösséget, mely komolyan vette a prédikációt és a soknejűséget gyakorolta. Ezzel pedig genetikai katasztrófát idézett elő Utah és Arizona határán, az USA egyik isten háta mögötti vidékén.

Fotó: Im Memoriam Brigham Young / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez