Nem akartak vetkőzni, felfüggesztették őket az aranybányában

Dél-Afrikában több tucat nő munkaviszonyát függesztette fel egy bányavállalat. Azért, mert nem voltak hajlandók levetkőzni.

Hogy miért kellett volna vetkőzniük? Azért, hogy a munkáltató képviselői ellenőrizni tudják, hogy a ruhájuk alá rejtve nem csempésznek-e be élelmet az illegális bányászoknak.

Azoknak a nőknek, akik nem vállalták az igencsak intim vizsgálatot, kábellel kötözték össze a kezét, mintha csak bűnözők volnának – erősítette meg a Nemzeti Bányaszövetség elnöke a francia AFP hírügynökségnek. Hozzátéve, hogy összesen 52 nőt függesztettek így fel.

Az eset egy aranybányában történt, a Johannesburgtól délnyugatra lévő Sibanye Gold tulajdonosa nem is tagadja. Azt mondja, a nők szándékosan segítettek illegális munkásokat, ezért büntették őket. Ő 45 esetről tud.

A felháborodás hatalmas, sokan elítélik a módot, ahogy a biztonságiak felléptek a nőkkel szemben, megsértették a méltóságukat és az emberi jogaikat.

Január óta mindazonáltal 665 illegális munkást vettek őrizetbe a bányában és 123 alkalmazottat függesztettek fel, amiért valamilyen módon segítették őket – főként élelem becsempészésével. A szakszervezet és a bányavállalat alá is írt egy szerződést arról, hogy tilos a munkavállalóknak ételt levinniük a tárnákba. A megállapodás azt is előírja, hogy a ruhákat az alkalmazott és két biztonsági őr jelenlétében kell átkutatni, a nőknél nők, a férfiaknál férfiak végzik az ellenőrzést.

A Dél-Afrikai Köztársaságban több ezer illegális bányász tevékenykedik, sokan közülük a szomszédos országokból: Zimbabwéból, Mozambikból vagy Lesothóból érkeztek. Gyakran már lezárt és veszélyes bányákban próbálkoznak, abban bízva, hogy valamennyi aranyra bukkannak és azt pénzzé tehetik a fekete piacon. Dél-Afrikát az aranybányászat tette a kontinens vezető gazdasági hatalmává, ám az utóbbi években jelentősen hanyatlik az ágazat, fogynak a készletek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez