Egyiptomi fáraó lehetett az első ismert óriás

A 4700 évvel ezelőtt élt Szanaht fáraó maradványait vizsgálták a zürichi egyetemen. Arra jutottak, hogy ő lehet az első, rendhagyóan magasra nőtt ember, akiről tud a történelem.

A 3. dinasztia hajnalán uralkodott fáraó néhány milliméter híján 199 centi magasra nőtt – állapította meg Michael Habicht egyiptológus. A férfiak átlagos testmagassága abban az időben 170 centi volt – írja a Live Science. A fáraók jobban táplálkoztak és egészségesebb életet éltek, mint alattvalóik, ezért nem csoda, hogy magasabbra is nőttek. Mindazonáltal eddig úgy tudta a tudomány, hogy a Szanahtnál mintegy ezer évvel később élt II. Ramszesz volt a legmagasabb közülük a maga 175 centijével.

A most megvizsgált csontvázat 1901-ben találták Beit Khallaf közelében, Felső-Egyiptomban. Azt már korábban megállapították, hogy a csontok Krisztus előtt 2700 környékéről származnak. A kutatók szerint a most végzett számítások azt bizonyítják, hogy az ókori Egyiptomban sem volt már ismeretlen a gigantizmus – az a ritka rendellenesség, amikor gyermekkorban túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon és ez extrém testmagassághoz vezet.

Habicht professzor szerint egyébként az alacsony embereket találhatták vonzóbbnak Egyiptomban a korai dinasztiák idején, legalábbis erre utal, hogy sok kisnövésű ember állt akkoriban udvari szolgálatban. Hogy miért, azt nem tudni. Mindenesetre a mostani felfedezés nemcsak az egyiptológusokat hozza lázba, segíthet a gigantizmus megértésében is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez