Tillerson: a szankciók ellenére javulhatnak az amerikai-orosz kapcsolatok

Az amerikai diplomácia vezetője erről Manilában beszélt, ahol részt vesz az ASEAN külügyminiszteri értekezletén. Vasárnap Tillerson tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel Manilában. Megvitatták az újabb szankciókat, melyeket a washingtoni kongresszus azért szavazott meg Moszkvával szemben, mert az amerikaiak szerint az oroszok beavatkoztak a tavalyi választási kampányba.

Észak-Korea ellen újabb szankciókat hozott az ENSZ BT, ezt Oroszország sem vétózta meg. Ugyanakkor nem helyesli Amerikának azt az elképzelését, hogy katonai megelőző csapással próbálja meg jobb belátásra bírni Észak-Korea ifjú diktátorát. A fő ellentét Washington és Moszkva között továbbra is Ukrajna. Az amerikaiak most különleges megbízottat küldtek Ukrajnába, hogy mérje fel a helyzetet. Korábban az USA és az EU azért hozott szankciókat Oroszország ellen, mert Moszkva annektálta a Krím félszigetet.

Tillerson külügyminiszter Manilában kijelentette, hogy mindennek ellenére lát lehetőséget a kapcsolatok javítására Oroszországgal. Korábban ezt Trump meg is ígérte, de ebből egyelőre semmi sem lett. Moszkva és Washington viszonya a mélyponton van és Medvegyev miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy még évtizedekig azzal kell számolni, hogy az USA szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben.

Fotó: Rex Tillerson / MBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez