Észak-Korea válasza a szankciókra: ezerszeres bosszút állunk

Az ENSZ BT a hétvégén egyhangúlag megszavazta azt az amerikai javaslatot, mely súlyos csapást mér Észak-Korea gazdaságára. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer hárommilliárd dolláros exportjának harmadát sújtják az új szankciók, melyek megtiltják minden államnak, hogy nyersanyagokat vásároljon Észak-Koreától.

A nagyhatalmak ezzel kívánják Észak-Koreát eltéríteni fegyverkezési programjától. A hivatalos KCNA hírügynökség azonban újra fenyegetőzik, amikor kijelenti: az USA egyetlen része sem elérhetetlen immár Észak-Korea rakétái számára. És hogy ezerszeres bosszút állnak Amerikán a büntető intézkedések miatt.

Ezt először Kim Dzsongun július 18-án jelentette ki, amikor Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre egy interkontinentális rakétával. Észak-Korea egyetlen szövetségese, Kína intelligens válaszra buzdította az ifjú diktátort. A két állam külügyminisztere Manilában tárgyalt egymással, ahol részt vesznek az ASEAN csúcsértekezletén. Kína azt javasolja, hogy kezdjék újra a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félszigetről. A két Korea, Kína, az USA, Oroszország és Japán diplomatái Pekingben tárgyaltak a rendezésről, de a tanácskozások megszakadtak, miután Észak-Korea újra megindította nukleáris és rakétaprogramját.

Fotó: autópálya Észak-Koreában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez