Az 50 éves ASEAN-t ünnepelték Budapesten is

Pontosan 50 éve, 1967. augusztus 8-án Bangkokban alakult meg az ASEAN (Association of Southeast Asian Nations – Délkelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége). Az alapító tagok a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld voltak. Időközben csatlakozott hozzájuk Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa is.

Így 10 tagja van a szervezetnek, melynek célja a tagországok közötti politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális együttműködés elősegítése.

Az ASEAN zászlajának felvonása.
Az ASEAN zászlajának felvonása.

dscf0077

A budapesti ünnepséget az indonéz nagykövetasszony, Wening Esthyprobo rezidenciáján tartották. Ott voltak az ASEAN országok nagykövetei mellett több más ország képviselői is, így többek közt Vlagyimir Szergejev orosz, Junichi Kosuge japán és Lizeth Pena Nawanga angolai nagykövet.

dscf0047

dscf0031

dscf0072

Az ASEAN zászlajának ünnepélyes felvonása után az indonéz nagykövetasszony köszöntötte a vendégeket.

az-asean-zaszlajanak-felvonasa-3

Wening
Wening Esthyprobo

 

2017-ben a Fülöp-szigetek a szervezet elnöke, ezért Maria Fe Pangilinan, az ország nagykövetasszonya beszélt a szövetségről.

Maria Fe Pangilinan
Maria Fe Pangilinan

Az esemény díszvendége Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára volt. Beszéde elején megemlítette, hogy személyesen is szorosan kötődik az ASEAN-nemzetekhez, több országban nagykövet is volt és ő volt az első, a szövetséghez delegált magyar diplomata.

Bus Szilveszter
Bus Szilveszter

Elmondta, hogy hazánk nagyon jó kapcsolatokat ápol az ASEAN-országokkal. A kétoldalú kerskedelmi forgalom 2.117 milliárd dollár volt a térséggel 2016-ban, ami 4 %-os emelkedés az előző évhez képest. A tízből hat országban van nagykövetségünk és sok kereskedőházunk van régióban. Gyakoriak a magas szintű látogatások, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly Indonéziában járt, szeptemberben Szingapúrba és Vietnamba készül. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már mindegyik ASEAN országba ellátogatott.

és Bus Szilveszter
Junichi Kosuge és Bus Szilveszter

A fogadáson részt vett Csillik Dilara, a Magyar Ázsia Társaság, az ASHU elnöke is.

 

Csillik Dilara és
Csillik Dilara és Vlagyimir Szergejev
Jobbra Rahul Chabbra, az Indiai Köztársaság nagykövete
Jobbra Rahul Chabbra, az Indiai Köztársaság nagykövete

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez