Az FBI lerohanta Trump korábbi kampányfőnökének házát

Hajnalban érkeztek a detektívek, akik házkutatási parancsot lobogtattak. Paul Manafort több száz oldal kért dokumentumot átadott nekik – nyilatkozta az ex-kampányfőnök szóvivője.

Donald Trump egykori kampányfőnöke azért volt Washington-közeli házában augusztusban, mert meg kell jelennie a szenátus vizsgálóbizottsága előtt. Paul Manafort orosz kapcsolataira ugyanis nemcsak az FBI kíváncsi, hanem a szenátorok is. Olyannyira, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága is látni és hallani kívánja az érdekes életpályát befutó ex-kampányfőnököt. Mit akarnak tőle megtudni?

Elsősorban azt, hogy milyen szálak fűzték az orosz titkosszolgálathoz és esetleg magához Putyin elnökhöz? Paul Manafort ugyanis Putyin kijevi emberének, Janukovics ukrán elnöknek volt a tanácsadója. Janukovics bukása után megtalálták a listát, amely az elnök legközelebbi tanácsadóinak fizetését tartalmazta. Manafort több százezer dollárt inkasszált a lista szerint. Janukovics megbukott és Manafort visszatért az Egyesült Államokba. Az outsider Trump kampányfőnöke lett. A választási kampány kellős közepén kellett lemondania, mert a sajtó kínos kérdéseket tett fel kijevi szerepléséről. Már akkor megfogalmazódott a vád: Putyin Trumpot szeretné elnöknek és az orosz titkosszolgálat mindent meg is tesz ezért. Hillary Clinton részben ezzel indokolta meg választási vereségét.

Donald Trumpot, a családját és közeli munkatársait vizsgálja az FBI és a washingtoni kongresszus, hogy kiderüljön: valójában mit is jelentett ez az orosz támogatás? Flynn tábornokot, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadóját hetekkel a kinevezése után le kellett váltani “túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt”. Az USA nemrég szankciókat vezetett be Oroszország ellen azért, mert Moszkva – washingtoni megítélés szerint – megpróbálta befolyásolni az amerikai választásokat.

Trump a választási kampányban – még Paul Manafort oldalán – azt ígérte: javítani kíván a kapcsolatokon Oroszországgal. Ebből eddig egyelőre semmi sem lett. A két állam kapcsolatai mélyponton. Washingtonban pedig gőzerővel folynak a vizsgálatok Trump emberei ellen. Olykor az FBI csönget náluk hajnalban…

Fotó: Paul Manafort / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez