Hogy védje meg Amerika Kelet-Európát, ha katonáitól útlevelet kérnek a határon?

Ben Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka Bulgáriából Romániába repült, hogy megtekintsen egy hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. A Mihai Kogalniceanu katonai repülőtéren útlevelet kértek a NATO európai parancsnokától, sőt vámvizsgálatnak is alávetették.

Ugyanez történt Magyarországon is – írja a Bloomberg hírügynökség. A jeles hadfi füstölgött és immár hivatalosan is felvetette a “katonai Schengen” tervét. “Ha egy migráns nyugodtan közlekedhet Európában, akkor a katonáknak is meg kell adni ezt a lehetőséget!” – hangsúlyozta Ben Hodges tábornok, aki a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott. Hollandia hadügyminisztere már júniusban felvetette a “katonai Schengen” gondolatát. Azóta lezajlott a nagy NATO-hadgyakorlat Európa keleti felén. Operation Saber Guardian volt a hadgyakorlat neve, melyen 25 ezer katona vett részt tíz napon át. Mi derült ki?

Nemcsak az útlevélvizsgálat okozott gondot! Hanem például az is, hogy sok kelet-európai repülőtér, pályaudvar egészen egyszerűen nem volt alkalmas a modern amerikai haditechnika fogadására. A vasúti pályák tele vannak olyan alagutakkal, melyek lehetetlenné teszik egyes amerikai harci járművek szállítását. Sok úton pedig szigorú súly- és magassági korlátozás van, emiatt nem használhatták azokat az amerikai harci járművek.

Az amerikaiak mégis sikeresnek értékelték a hadgyakorlatot, hiszen az afganisztáni és iraki veteránok most először mutathatták meg, hogy mire lennének képesek egy konvencionális háborúban. A kis kelet-európai államok pedig megnyugodhatnak: érezhették, hogy Amerika mögöttük áll a bajban. Ez már Varsóban is kiderült, ahol nemrég Trump elnök 14 közép- és kelet-európai állam vezetőivel találkozott. A NATO 4.500-4.500 fős alakulatot állomásoztat Lengyelországban és a balti államokban, ahol legjobban tartanak egy orosz fenyegetéstől. A Krím annektálása után megnőtt az aggodalom Közép- és Kelet Európában Moszkva szándékait illetően. Az oroszok 100 ezer fős hadgyakorlatot tartanak a nyugati határon – nyilvánvalóan azért, hogy ellensúlyozzák a NATO-hadgyakorlat hatását.

Háborút senki sem akar, biztonságot viszont mindenki. Ezért sürgeti a NATO európai erőinek parancsnoka a “katonai Schengent”, hogy a következő nagy NATO-hadgyakorlat során ne kérjenek útlevelet az amerikai katonáktól, akiktől országuk megvédését várják Közép- és Kelet Európa NATO tagállamai.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez