A válóok: vécéhiány

Ötéves házasságot bontott fel Indiában a bíróság, nemtörődömség okán. A férjnek fél évtized nem volt elég arra, hogy beszereltesse a mellékhelyiséget a házba.

Az asszonynak tehát a szabadban kellett a dolgát végeznie. Ezt egyenesen embertelenségnek nevezte a válókeresetben és a dzsaipuri bíróság igazat adott neki. A bíró az indoklásban kitért arra: sok indiai nőnek okoz fizikai szenvedést, hogy sötétedésig kell várnia a megkönnyebbülésre. Egyben azt is közölte, hogy a szabadban székelés, ami Indiában az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma, kifejezetten szégyenletes dolog. Az pedig kínzásnak minősül, ha megvonják valakitől a jogot, hogy akkor könnyítsen magán, amikor erre szüksége van – adja hírül az AFP.

Szóval a bíróság kimondta a válást, amit Indiában nagyon alaposan meg kell indokolni. Csak embertelen bánásmód, családon belüli erőszak vagy indokolatlan pénzügyi követelés esetében bólintanak rá.

A mostani mindazonáltal nem az első olyan házasság, melynek a vécéhiány okozta a vesztét. Indiában a népesség csaknem fele, 600 millió ember végzi kis- és nagydolgát a szabadban az Unicef adatai szerint. A háztartások 70 százalékában nincs mellékhelyiség, miközben az indiaiak 90 százalékának van mobiltelefonja. Narendra Modi miniszterelnök 2019-re minden házba vécét ígér. A kampány eddigi három éve alatt a kormány saját beszámolója szerint 20 millió mellékhelyiséget létesített.

Szakértők szerint nemcsak a szegénység miatt ürítenek az emberek a szabadban Indiában. Azért is, mert sokan tisztátalannak tartják a vécét a házon belül.

Fotó: Pixl

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez